– I fellesskap sikrer vi nå fleksibilitet og forutsigbarhet, både for Norwegian og for våre pilotkolleger. Avtalen gir oss en sesongfleksibilitet som vi mener er helt nødvendig for å kunne drive kostnadseffektivt gjennom vintersesongen, sier EVP People i Norwegian, Guro Poulsen i en pressemelding.

Flyselskapet har sammen med pilotforeningen Norwegian Pilot Union kommet til enighet om en tariffavtale for 2022 til 2023.

– Pilotene er en av yrkesgruppene som de siste årene har måtte tilpasse seg en hverdag med stadige endringer, og vi som arbeidsgiver setter svært stor pris på det gjensidige tillitsforholdet vi har hatt i forhandlingene og den jobben forhandlingsdelegasjonene på begge sider har gjort, sier hun.

Leder Alf Hansen i Norwegian Pilot Union er fornøyd med at partene har kommet til enighet om en avtale.

– Hovedprioriteten har vært å sikre norske arbeidsplasser, og jeg er svært fornøyd med at vi har oppnådd det med denne avtalen. I tillegg får vi større forutsigbarhet og bedre mulighet for planlegging av pilotenes arbeidshverdag og fritid. Vi har hatt samtaler som har vært krevende, men samtidig gode og konstruktive.

Varsler pilotstreik i SAS

Samme dagen som Norwegian kommer til enighet med sine piloter, varsler SAS-piloter i Skandinavia streik i sommer etter at samtalene med SAS-ledelsen har strandet. Torsdag leverte SAS-pilotenes fagforening plassoppsigelse til Riksmekleren.

Dagens Nyheter skriver at rundt 900 piloter i Skandinavia kan gå ut i streik fra 29. juni.

– Pilotforeningene viser en sjokkerende dårlig forståelse for den kritiske situasjonen SAS står i, sier pressekontakt Tonje Bjerve Sund i SAS.

Konflikten mellom ledelsen og pilotene har pågått i lang tid, etter at rundt 560 SAS-piloter fikk sparken under pandemien. Samtidig har SAS opprettet to nye datterselskaper hvor piloter ansettes på dårligere villkår.

– SAS-ledelsen har konstruert en selskapsstruktur som bryter mot den skandinaviske arbeidsmarkedsmodellen. Hvis SAS kan opprette bemanningsselskaper og på den måten omgå overenskomster og avtaler med deres ansatte, hvorfor kan ikke andre bedrifter gjøre det samme? Dette er derfor en viktig kamp for alle skandinaviske arbeidstakere, sier leder Martin Lindgren i SAS Pilot Group (SPG) i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.