Tidligere denne måneden ble det kjent at Bjørn Kjos-makker og Norwegian-styreleder Bjørn Kise (68) trekker seg som styreleder i mai.

I et intervju med NRK mandag får Norwegian-sjef Bjørn Kjos (72) spørsmål om hvorvidt han har tanker i samme baner.

Kjos svarer at han i ti år har sagt at han tar «ett og ett år om gangen».

– Jeg er langt på overtid, og burde kanskje tatt pensjonshatten på for lenge siden. (..) All ære til Olav Thon, en fantastisk fyr, men jeg skal ikke holde på så lenge som ham, sier Norwegian-sjefen.

Olav Thon (95) har fortsatt en aktiv rolle i eiendomsimperiet som bærer hans navn. Kjos er ydmyk for at det er andre enn ham selv som bestemmer hvor lenge han blir sittende.

– Det er en tid for alt, og kanskje ikke jeg som bestemmer det, sier Kjos.

Utsetter flysalg

I en melding mandag opplyser Norwegian at selskapet utsetter et potensielt salg av seks Boeing 737–800 og benytter ledig Dreamliner-kapasitet for å demme opp for at selskapets Boeing 737 Max 8 er satt på bakken. Samtidig forbereder Norwegian seg på innleie (wetlease) av eventuelt kapasitetsgap.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har tidligere gitt uttrykk for at ekstrakostnadene ved å ta ut Boeing 737 Max-flyene vil måtte dekkes av Boeing.

– Det er ganske åpenbart at vi ikke vil ta kostnaden knyttet til de nye flyene som vi må sette på bakken midlertidig. Vi vil sende regningen til de som produserer dette flyet, sa Kjos i en filmsnutt som ble lagt ut på Norwegians Twitter-konto tidligere denne måneden.

Samtidig har analytikere påpekt at det hersker tvil om omfanget av eventuelle erstatninger. DNB Markets har anslått at det kan koste Norwegian inntil 15 millioner kroner per dag å ha Max 8-flyene stående på bakken.

Berører ikke milliardene

Kjos avviser overfor NRK at situasjonen rundt selskapets Boeing 737 Max 8 vil ha noen som helst innvirkning på milliardene som selskapets nylig hentet igjennom en fortrinnsrettsemisjon. Norwegian hentet tre milliarder kroner i frisk kapital.

– Nei, det berører ingenting av det, sier Kjos til NRK.

Til analytikere som spår dommedag for selskapet, sier Kjos at de bare gjetter, mens Norwegian sitter med svaret.

Les også:britisk storbank mener Norwegian vil tape fire mrd. de to neste årene

Han gjentar også en ambisjon om at Norwegian vil gå med overskudd i år.

– Vi tror ennå at vi vil gå med overskudd i 2019, det er vår ambisjon om å gå med overskudd i 2019, sier Kjos til NRK.

«Har tro»

Emisjonen bidro til kraftig utvanning av aksjonærene, og at Norwegian-kursen har halvert seg siden nyttår. Tross dette og støyen rundt selskapet, er det få negative henvendelser fra bekymrede investorer, ifølge Kjos.

Norwegian har satt som mål å spare inn to milliarder kroner i løpet av året. På spørsmål om man kan være sikker på at Norwegian klarer å levere på målsetningen, svarer toppsjefen:

– Man kan aldri være sikker på noe. Vi ligger i rute (som tidligere kommunisert, red.anm.) og det er klart, internt har vi høyere mål enn det, sier Kjos.

«Mange interessenter»

Han ønsker ikke å kommentere budet på Norwegian som ikke ble noe av, og viser til at dette er ting som håndteres av styret.

– Vi klarer oss veldig bra alene, og det er har vi greid helt siden 1993, Det er ingen grunn til at vi ikke skal klare det i dag, og «long haul» ser bedre og bedre ut, sier Kjos til NRK.

Norwegian stiger 1,5 prosent til 48,84 kroner på en svak Oslo Børs så langt mandag. Hovedindeksen er ned 0,9 prosent hittil.

På en forespørsel om intervju fikk DN til svar at Kjos bare hadde tid til å prioritere intervju med NRK og E24 mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Kjempeviktig at bærekraft også blir lønnsomt, sier Jenny Skavlan, som skal være med og kåre 30 ledestjerner under 30 år
Vet du om noen som dytter Norge i bærekraftig retning? Tips oss på d2.no/ledestjerner
01:41
Publisert: