Konglomeratet Ferd, heleid av investor Johan H. Andresen med familie, kaster kortene i Norwegian.

DN erfarer at Ferd i den siste tiden skal ha solgt hele aksjeposten i flyselskapet Norwegian.

Ferd Invest har i over to år vært én av de største aksjonærene i flyselskapet. Ifølge den siste aksjeutskriften hadde Ferd vel 1,6 millioner aksjer i Norwegian, tilsvarende 3,6 prosent av aksjene i selskapet. Det har vært fjerde største eier, etter HBK Holding (kontrollert av Norwegian-toppsjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise), Folketrygdfondet og luftfartsgruppen IAG i London. Også IAG varslet nylig at de ville selge aksjene i Norwegian.

Ferds konsernsjef Morten Borge svarer følgende i en epost på henvendelse fra DN:

– Ferd har hatt en finansiell investering i Norwegian og vi kan bekrefte at vi nå har solgt.

«Har gjort en ny vurdering»

Norwegian har vært gjennom en periode med store tap og driftsproblemer, og varslet i forrige uke at det ber eierne om tre milliarder kroner i frisk egenkapital. Emisjonsbeløpet er allerede garantert for av DNB, Danske Bank, et selskap eid av skipsreder John Fredriksen, i tillegg til andre eiere.

Ferd ønsker derimot ikke å bli med videre, skriver Borge:

– Vi har støttet selskapet lenge, men i forbindelse med den planlagte emisjonen har vi gjort en ny vurdering og konkluderte med at vi ønsket å selge. Samtidig er vi imponert over det selskapet har bygget opp, til glede for de flyreisende, og håper selskapet nå lykkes med å få driften lønnsom igjen, skriver Borge.

I dag eier ikke Ferd aksjer i selskapet.

Norwegian-aksjen er ned 4,31 prosent på Oslo Børs fredag.

Gikk inn for 16 år siden

Ferd Invest ble eier i Norwegian allerede da selskapet gikk på børs i 2003. Siden har Ferd kjøpt og solgt aksjer i flere omganger. Sist gang dukket selskapet opp på listen over de største eierne i Norwegian i 2015 og det kjøpte seg opp til å bli én av de største eierne i 2016.

I fjor sommer skrev Finansavisen at Norwegian-aksjene hadde en kostpris på rundt 260 kroner i snitt. Dersom den prisen legges til grunn, hadde eierposten på 1,6 millioner aksjer en kostpris på 416 millioner kroner. Om fredagens kurs legges til grunn, er aksjene solgt med et tap på rundt 240 millioner kroner. Gitt at kursen har falt de siste dagene, vil tapet antagelig være noe mindre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er en hel rekke ting ved Tesla som gjør meg skeptisk

Her stormer kundene inn for å sikre seg vin til «bare» 50.000 kroner flasken
00:40
Publisert: