Norwegian har planer om å kutte milliarder i kostnader, og det får konsekvenser: Flyselskapet har nå bestemt seg for å legge ned en rekke ruter og seks baser.

Det var E24 som først meldte om saken.

Basene som legges ned er Palma de Mallorca, Gran Canaria og Tenerife i Spania, Rome Fiumicino i Italia, Stewart (utenfor New York) og Providence, Rhode Island (utenfor Boston) i USA.

I tillegg vil Norwegian legge ned basene for langdistansepiloter i Amsterdam, Bangkok og Fort Lauderdale, Florida.

Hvilke ruter som skal legges ned, er ikke kjent.

Kuttene skal gjennomføres fra april i år og fortsette gjennom året.

Prøver å unngå oppsigelser

Helga Bollman Leknes, som er kommersiell direktør og HR-ansvarlig i Norwegian, skriver i en uttalelse sendt til DN at selskapet har kommet til et punkt der det må gjøres nødvendige justeringer i ruteporteføljen for å bedre bærekraften og de finansielle resultatene i et svært konkurransepreget marked. Målet er å sikre at så få ansatte som mulig blir berørt. Hun opplyser også at ledelsen allerede har startet dialogen med fagforeningene om hvordan kuttene skal gjennomføres.

– Vi har et klart mål om å unngå oppsigelser og vil tilby ansatte som blir berørt overføring til basene våre i Oslo, Stockholm og Madrid, eller til langdistansenettverket vårt, skriver Leknes videre.

Norwegian presiserer også overfor DN at ruter som er i salg ikke skal avvikles. Endringene som gjøres handler primært om at det blir færre avganger på høyfrekvente ruter mellom Spania og Nord-Europa.

Flyselskapet har i dag 27 baser totalt. Hvor mye penger Norwegian sparer på å kutte seks baser, ønsker ikke Norwegian å kommentere onsdag kveld.

Har fortsatt ikke solgt flyene

Norwegian har et stort behov for penger: Den bokførte egenkapitalen nærmer seg ubønnhørlig kravet i lånebetingelsen om minimum 1,5 milliarder kroner i bokført egenkapital.

I oktober varslet flyselskapet at det har igangsatt et kostnadsprogram som skal kutte minst to milliarder kroner. Det grepet som nå tas, er et nytt grep som ikke tidligere er varslet.

Julaften kom selskapet med en børsmelding som sa at det har fått i havn finansiering av nye fly som leveres de neste månedene, og i meldingen sto det også om 275 millioner kroner i erstatning fra motorprodusenten Rolls-Royce etter trøbbel med langdistanseflyene.

Investormarkedet venter fortsatt på nyheter rundt et varslet salg av inntil et hundretall fly. Også fly som Norwegian fortsatt skal fly selv, kan havne i selskapet – og det vil gi frisk kapital i kassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Burgunder-utfordrer
Kanadiske Meyer utfordrer etablerte Burgund med sin chardonnay.
01:38
Publisert: