Flyselskapet Norwegian har onsdag sendt en forespørsel til sine obligasjonslångivere der de ber om godkjennelse til å ikke betale renter eller avdrag – eller tilsvarende – i en periode frem til klokken 18 30. juni, fremgår det av en melding til obligasjonslångiverne onsdag kveld.

– Henvendelsen er nødvendig for å sikre transje 2 i den potensielle lånegaranti-pakken fra norske myndigheter på 1,2 milliarder kroner, skriver selskapet.

Det fremgår samtidig at krisepakken på totalt tre milliarder kroner fortsatt avventer godkjennelse fra Efta-overvåkningsorganet Esa.

Norwegian ber om at eierne tre obligasjonslån på til sammen 5,9 milliarder kroner i euro, svenske og norske kroner går med på utsettelsen.

Tillitsmann

DN skrev tidligere onsdag at långivere i Japan, USA og Irland kan sette en stopper for at Norwegian får tilgang på statlig krisehjelp.

Årsaken er at Norwegian har mange ulike lån og finansieringsordninger, og derfor må få kontakt med et mylder av långivere spredt på de fleste kontinenter – og be om utsettelse av renter og avdrag.

Eierne i de tre lånene som har fått melding fra Norwegian onsdag kveld er således blant de enklere kreditorene å forholde seg til, ettersom deres kreditorfellesskap organiseres gjennom tillitsmannen Nordic Trustee, som organiserer kommunikasjonen med eierne i lånene.

Frist på to uker

Til den danske avisen Børsen gir Norwegian-styreleder Niels Smedegaard en tidsfrist på én til to uker.

– Vi har en ekstremt kompleks finansieringsstruktur, med alt fra leasingselskaper til obligasjonseiere i mange forskjellige land. Vi skal være utrolig heldige om vi skal få det til å lykkes, sier Smedegaard til Børsen.

Tilbakemeldingene fra noen av investorene er helhjertet – mens andre vender tommelen ned.

– Det svinger over hele spekteret. En god del (aktører, red.anm.) som vi i årevis har jobbet tett sammen med, støtter voldsomt opp. Andre vil gjerne hjelpe, men har ikke full oversikt over egen situasjon. Og så er det de som sier at vi kan «hoppe i havet», sier Smedegaard.

På spørsmål om Norwegian risikerer konkurs, har styrelederen et alarmerende budskap:

– Spørsmålet er om vi rekker det før sanden renner ut i timeglasset. Det vil de neste én til to ukene avgjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.