Det kriserammede flyselskapet Norwegian bekrefter onsdag ettermiddag at det åpner en konkursbeskyttelsesprosess i Irland. Samtidig kaller selskapet inn til en pressekonferanse kl. 18 onsdag kveld om prosessen.
Prosessen betyr at selskapet får beskyttelse mot store pengekrav fra kreditorer og andre, i en periode der selskapet forsøker å selv redde økonomien i selskapet.
Til DN sier finansdirektør Geir Karlsen at selskapet sendte inn søknaden om konkursbeskyttelse for en time siden.
- Nå har vi gjort en filing for en time siden. Nå starter et ganske nitid arbeid med å se hva vi kan få til her. Og vi har ikke veldig god tid på oss, sier Karlsen.
- Hvorfor har dere ikke bedre tid, dere har jo en del penger?
- Ja, vi har tatt vare på pengesekken og likviditeten vår, men nå er det slik i Irland er det definisjon at det ikke skal ta mer enn 100 dager, med mulighet for 50 dagers utvidelse. Dette er ikke noe som er styrt av oss i så måte, men det er slik de gjerne gjør det der borte, sier han.
- Så får tiden vise, gjennom de neste 100 dagene, hvilken form som kommer ut av noe sånt.
- Har flyleasing-selskapene vært enige i dette?
- Vi har hatt en tett dialog med leasing-selskapene helt siden mars. Nå fikk vi en beslutning fra den norske regjeringen som ikke gikk vår vei. Da er det ikke veldig overraskende for leasing-husene det vi nå gjør, sier han.
Konkursbeskyttelsesprosessen gjelder selskapets datterselskaper Norwegian Air International Limited (NAI), Arctic Aviation Assets DAC (AAA) og enkelte av AAA sine datterselskaper. Norwegian selv vil inngå i en slik prosess som tilknyttet part.
Norwegian kan bruke irske regler til å pålegge et mindretall av kreditorer til å følge flertallet av kreditorer, hvis Norwegian får et flertall av kreditorene med seg, ifølge den danske avisen Børsens intervju med det danske flyleasing-selskapet Nordic Aviation Capital, som brukte de irske reglene til nettopp dette i juli.
En slik mulighet til å overkjøre et mindretall av långivere finnes ikke i mange land.
Kan ta fem måneder
– Norwegian har valgt en irsk prosess siden flyene eies i Irland, heter det i meldingen, der det understrekes at beslutningen er tatt av hensyn til alle interessenter.
Selskapet vil fortsette å drive sitt rutenett, og både aksjene og obligasjonene vil handles som normalt på Oslo Børs, fremgår det. Også bonusprogrammet Norwegian Reward vil operere som normalt, og medlemmene vil opptjene cashpoints.
– Det vil fortsatt være en prioritet for ledelsen gjennom prosessen å sikre så mange jobber som mulig mens en tilpasser eiendelsbasen. Dette er en prosess under irsk lovgivning, som kan ta inntil fem måneder, heter det.
– Det er viktig å merke seg at som følge av koronasituasjonen har flere transportselskaper startet varianter av slike konkursprosesser med positivt utfall for kunder, ansatte, aksjonærer og andre interessenter, skriver Norwegian videre, som regner med å lykkes med å komme sterkere og slankere ut av prosessen.
«Kan bli veldig komplisert»
Den norske konkursadvokaten Knut Ro har vært bobestyrer i en rekke av Norges største selskapskonkurser.
Før Norwegians kunngjøring onsdag ettermiddag uttalte han til DN at Norwegian har god mulighet til å gjennomføre en konkurs av datterselskapet i Irland mens operasjonene i Norge fortsetter.
- Det er helt naturlig at de nå fortsetter å fly som før, og at det irske selskapet vil leie ut flyene. Det dummeste du gjør er å ha flyene stående på bakken, sier han nå.
- Hva betyr dette for passasjerer som har kjøpt billetter med Norwegian de neste månedene?
- Jeg kan ikke si noe om hvordan dette faktisk blir, for jeg vet ikke hvordan dette er sydd opp. Men jeg vil gjette at billettene er solgt gjennom det norske selskapet, og da vil de gjelde fortsatt, så lenge flyene flyr. Billetter påvirkes ikke av denne rekonstruksjonen, for det er selskapet som har solgt billetten som har ansvaret for flyvningen.
Men i forholdet til Norwegians kreditorer, kan en konkursbeskyttelse bli komplisert, sier han.
– Det normale i finansieringsavtaler er at hvis et selskap i gruppen går konkurs eller er i chapter 11, så regnes det for å være brudd på lånebetingelsene (covenants) og grunnlag for oppsigelse av kontrakt.
– Men her er vel Norwegian i mislighold likevel vil jeg tro, så det spiller kanskje ikke så stor rolle. Med den situasjonen vi har nå flybransjen og andre bransjer er jo at det er ingen av kreditorene som er tjent med å slå dem konkurs. Det å si jeg slår deg konkurs det er ikke veldig skremmende. Da skriver du under på at du skal få null, sier Ro.
Det er også andre forhold som kan gjøre det krevende, forklarte han.
– Hvis det er mye transaksjoner mellom selskapene kan det bli veldig komplisert. Hvis det norske selskapet leier fly av det irske selskapet så må de lage en deal dem imellom. Det er aldri enkelt, men ikke noe i veien for det, sier Ro.
Ble pauset
I påvente av «en kunngjøring fra selskapet», ble all handel av Norwegian-aksjen stanset på Oslo Børs onsdag.
Da børspausen ble innført klokken 13.39 ble Norwegian-aksjen omsatt til kurs 0,47 kroner, en nedgang på 0,3 prosent fra gårsdagens sluttkurs.
Det kriserammede flyselskapet trenger sårt penger, og da Norwegian fikk nei til ytterligere milliardstøtte fra staten forrige uke, innkalte toppsjef Jacob Schram inn til møte med lederne om planen for å overleve. Faren for konkurs rykker nærmere fordi kassen tømmes i rekordtempo.
På møtet sa Schram at planene for «Nye Norwegian» ligger fast, ifølge kilder som er tett på den dramatiske prosessen i selskapet.
«Nye Norwegian» er en plan for hva Norwegian skal være etter koronakrisen, og ble først lagt frem av Schram da selskapet sist svevet mellom liv og død – for drøyt et halvt år siden.
Tidligere onsdag kom nyheten om at leasingselskapet Aercap har solgt ytterligere 23,8 millioner aksjer i Norwegian denne uken, tilsvarende en verdi på rundt 12 millioner kroner.
48 milliarder i irsk gjeld
Analytiker Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets sa til Finansavisen nylig at Norwegian kan innlede en konkursprosess i utlandet i løpet av denne uken. Selskapet har ikke kommentert det utspillet.
Norwegian har både før og etter siste redningsaksjon i mai i år hatt en stor del av virksomheten langt utenfor Norges grenser.
Gjennom datterselskapet Arctic Aviation Assets i Dublin i Irland – og 36 ulike eierselskaper – har Norwegian organisert finansieringen av cirka 140 små og store jetfly.
- Norwegians irske datterselskaper eier fortsatt 44 kortdistansefly av typen Boeing 737 og 11 langdistansefly av typen Boeing 787 Dreamliner. Det er finansiert med obligasjoner, lån og eksportgarantier.
- Via irske selskaper er det fortsatt leid inn fly fra internasjonale leasingselskaper – totalt 66 Boeing 737-fly og 26 Dreamliner-langdistansefly.
- Alle flyene er deretter fordelt på ulike luftfartsregistre i Irland, Storbritannia, Sverige og Norge.
Selv om leasingselskaper og andre kreditorer har omgjort krav til egenkapital i år, var netto rentebærende gjeld på mer enn 48 milliarder kroner ved utgangen av september i år. Drøyt 25 milliarder kroner er leasingforpliktelser knyttet til fly i Irland.
Cirka 22 milliarder kroner er lån hos banker og finansieringsselskaper for fly Norwegian eier selv gjennom irske selskaper, og mye av denne gjelden har lånegarantier fra statlige Exim Bank i USA. Garantiene blir utbetalt om Norwegian går konkurs, og bankene har derfor ingen fordel av å redusere lån for hindre konkurs.
Kriserammet
Forrige uke fikk flyselskapet nei til ytterligere milliardstøtte fra staten, noe som betyr at Norwegian står på kanten av stupet hvis selskapet ikke får finansiert seg på annen måte i løpet av de neste månedene.
Toppsjef Jacob Schram har flere ganger sagt at det trengs en løsning i løpet av vinteren, fordi kassen tømmes i raskt tempo.
Fremover skal virksomheten være på et minimum – og bare på norsk innenriks – som følge av pengekrisen og nye smitteverntiltak sist uke. Siden mandag 9. november har Norwegian vært nødt til å kansellere nær 1500 innenriksflyvninger til og fra Oslo lufthavn alene. Dette er flyvninger som skulle funnet sted i løpet av 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.