– Nå har vi litt mer rom på likviditet og kapital slik at vi kan gi full gass i det som er det viktigste: at selskapet skal tjene penger. Og det skal vi gjøre fra 2020 og videre ut derfra, sier Norwegians konstituerte konsernsjef Geir Karlsen.
Sent tirsdag kveld landet han en stor ny kapitalinnhenting på 2,5 milliarder kroner gjennom utstedelse av nye aksjer i selskapet og en konvertibel obligasjon. Pengene ble hentet inn nærmest på rekordtid.
– Vi har truffet en del av våre aksjonærer gjennom helgen og de siste to dagene. Vi har tatt dem på innsiden og hørt hva de mener om dette. Det er også en grunn til at vi trykket på knappen og at dette bare tok noen få timer, sier Karlsen, når han møter DN på Norwegians hovedkontor tidlig onsdag morgen.
– Vi er fornøyd med emisjonen. Rabatten var omtrent som forventet og forhåpentlig får aksjonærene en hyggelig reise ifra 40 kroner og oppover, sier han.
Norwegian-kursen falt umiddelbart ved børsåpning og er onsdag ettermiddag ned 10,4 prosent til 41,28 kroner.
– Litt for ukomfortabelt
Dette er tredje gang Norwegian har hentet penger det siste halvannet året.
– Det er på bakgrunn av det som har skjedd de siste to årene, sier Karlsen.
- Han peker blant annet på at selskapet har betalt mellom 4–5 milliarder kroner til kredittkortselskapene gjennom året. Norwegians stramme økonomi har ført til at billettinntektene fra kredittkort er holdt tilbake frem mot avreise, og det rammer likviditeten kraftig. Karlsen tror den seneste kapitalinnhentingen kan lette på situasjonen.
- Han peker videre på at Norwegian fortsatt har Max-situasjonen hengende over hodet, der Boeing sine 737-Max fly er parkert verden over etter to fatale ulykker det siste drøye året.
- I tillegg har hyppigere service på Dreamlinere ført til at selskapet har måttet leie inn andre fly.
– Det har kostet godt over 1,5 milliarder kroner, så det er totalt rundt seks milliarder som har gått ut av selskapet, sier Karlsen.
– Vi synes det ble litt for ukomfortabelt og da skal vi hente kapital for å sikre at vi skal fortsette med planene som er igangsatt. Nå som vi har gjort en kapitalinnhenting og lønnsomheten i selskapet er veldig mye bedre enn det den var i fjor, ser vi tegn på at kreditorene, inkludert kredittkortselskapene, nå ser ut til å ha åpnet døren igjen og er i ferd med å ta oss inn, sier han.
Karlsen forklarer at de nå har fått landet en del baller som han sier har fløyet i luften litt for lenge:
- Refinansiering av to obligasjonslån.
- Solgt unne fly selskapet ikke trengte.
- Etableringen av et felleseid selskap med China Construction Bank hvor Norwegian skal selge inn et stort antall fly og eie sammen med banken.
- Lagt frem gode tall for tredje kvartal hvor Norwegian tjente 2,2 milliarder kroner før skatt.
Ble mer krevende
For knappe to uker siden la Norwegian frem resultatet tredje kvartal. Styreleder Niels Smedegaard svarte den gang slik på spørsmål fra DN om det var behov for friske penger:
– I flyindustrien skal man aldri avskrive noe. Det er ikke vårt hovedscenario at vi skal ut og hente penger, men vi har en rekke planer i skuffen som kan trekkes opp om det kreves. Min viktigste oppgave er å få Norwegian gjennom den «besværlige» situasjonen vi er i, sa Smedegaard.
Nå henter imidlertid Norwegian inn nye penger, et arbeid som ifølge Karlsen ikke startet for veldig lenge siden.
– Dette er noe vi har jobbet med de siste ukene, og planlegge og diskutere med rådgivere og finne en løsning vi faktisk gikk ut med. Vi startet på prosessen da vi kom ut av tredje kvartal. Vi fikk levert på en del av tingen vi hadde lovet markedet tidligere, vi fikk et veldig godt moment i aksjen og rundt selskapet og da synes vi det var en god timing å gjøre det, sier han.
Minimumsbeløpet i emisjonen er på 100.000 euro, det vil si drøyt én million kroner, og dermed er det bare større investorer som får mulighet til å tegne seg. Karlsen sier de har fått en del epost fra aksjonærer som ikke er blitt tilbudt aksjer og synes det er litt leit.
– Det kommer en reparasjonsemisjon, så alle skal få delta, sier han.
Tegningskursen i emisjonen ble satt til kroner 40, mot sluttkurs 46 kroner, altså en rabatt på 13 prosent.
– Vi var ganske sikre på at emisjonen ville bli fulltegnet, men var spent på til hvilken pris det ble satt på. Jeg kunne kanskje tenkt meg litt høyere pris, men samtidig er vi egentlig godt fornøyd med der den ble satt, sier Karlsen.
Vi var ganske sikre på at emisjonen ville bli fulltegnet, men var spent på til hvilken pris det ble satt på
Får Boeing på besøk
Et team fra flyprodusenten Boeing var onsdag morgen på vei til hovedkontoret til Norwegian. Over de neste to dagene skal de to selskapene prøve å forhandle frem en løsning på kompensasjon og leveranseplan for 737 Max-flyene.
– De vet ikke når flyene kommer tilbake. Vi skulle hatt levert 16 Max i år, og vi vet at ikke alle er laget ennå. Vi kommer til å diskutere form for kompensasjon og nytt leveranseskjema fremover. Det er et puslespill vi legger med tanke på hvor mange fly vi tør å selge, sier Karlsen.
– Vi er ganske komfortable på at vi finner en løsning. Hvorvidt vi kommer til være kjempefornøyd eller bare litt fornøyd vil tiden vise, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.