Etter stengetid på Oslo Børs onsdag la flyselskapet Norwegian frem en kriseplan som kan vanne ut dagens aksjonærer betraktelig. Siden har det ikke vært i handel i aksjen grunnet en påskestengt børs.

Tirsdag åpnet Oslo Børs igjen. Norwegian stuper fra start. På det meste falt verdien til selskapet med over 60 prosent. Siden har aksjen hentet seg noe inn. Like før klokken 14.00 er kursen ned over 30 prosent. Før børsåpning sto aksjen i 8,27 kroner, og selskapet var verdsatt til 1,4 milliarder kroner. Aksjen handles til under seks kroner.

Siden 12. februar har aksjekursen til Norwegian falt med nesten 90 prosent.

I en børsmelding kommer det også frem at selskapet nå er satt under spesiell observasjon av Oslo Børs. I meldingen vises det til Norwegians krisepakke. Selskapet vil være satt under spesiell observasjon frem til det er en klargjøring av situasjonen.

Norwegian ønsker få tilgang til en statlig krisepakke på inntil tre milliarder kroner, men staten har stilt strenge vilkår for å bidra med det meste av pengene. Enkelt forklart må gjelden kuttes kraftig, og egenkapitalen styrkes.

Kraftig utvanning

Forslaget til kriseplan fra Norwegian inkluderer omfattende tiltak:

  • Deler av gjelden hos leasingselskaper, banker og andre kreditorer søkes konvertert til aksjer i Norwegian.
  • Bruk av andre finansielle instrumenter til å konvertere annen relevant gjeld til egenkapital eller andre egenkapital-instrumenter.
  • Hele eller deler av obligasjonslånene konverteres til aksjer i Norwegian.
  • Gjennomføring av en etterfølgende rettet emisjon med mulig fortrinn til eksisterende aksjonærer.

Resultatet av dette kan bli en kraftig utvanning av dagens aksjonærer.

– Aksjonærene har uansett tapt mesteparten av sine penger, sa NHH-professor Thore Johnsen til DN forrige uke.

Bønn til småaksjonærer

På tampen av påsken gikk Norwegian-sjef Jacob Schram ut i DN med en bønn til selskapets småaksjonærer. 

– Jeg håper de vil være med videre, og at de beholder aksjene. Denne krisen er ikke enestående for Norwegian, sa han.

Ferske aksjonærlister tirsdag viser at blant familiene til grunnleggerne Kjos og Kise har solgt seg kraftig ned i Norwegian. De vises ikke lengre blant de 50 største aksjonærene i selskapet.

DN snakket med Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen i helgen. Han tror mange av småaksjonærene vil ut straks børs åpnet tirsdag.

– I og med at pakken nå er kjent, blir det fort til at mange vil kvitte seg med Norwegian-aksjer, sa han.

Tirsdag nedgraderer Nordea Markets Norwegian fra tidligere hold til selg. Kursmålet er satt til en krone per aksje.

Bakgrunnen for nedgraderingen og nedjusteringen av kursmålet er at meglerhuset tror eksisterende aksjonærer vil bli sterkt utvannet selv om flyselskapet får på plass en finansiell restrukturering, skriver TDN Direkt.

Samtidig kutter meglerhuset Bernstein kursmålet til 0 kroner.

«Vi kutter kursmålet til null da selskapets plan om å konvertere gjeld til aksjer gjør eksisterende aksjer verdiløse», fremkommer det, ifølge TDN.

Koronakrise

Norwegian har slitt kraftig den siste tiden, og med tiltakene som følge av koronakrisen har vondt blitt verre. Selskapets kraftige vekst i utlandet og bestillinger av fly har sendt gjelden til værs, og selskapet har hatt milliardunderskudd de siste tre årene.

En stor del av tapene skyldes tekniske problemer med nye flytyper – utenfor selskapets kontroll. Ved inngangen til året tente den nye toppsjefen Jacob Schram et håp om overskudd i 2020. Så rammet koronakrisen.

19. mars kom staten med en krisepakke i form av lånegarantier på seks milliarder kroner. Halve beløpet er øremerket Norwegian, men først må strenge vilkår oppfylles. Blant annet må alle kreditorer godta utsettelse av renter og avdrag, og staten skal ha betalt avdrag og garantipremie først. For å få tilgang på siste halvdel av nødhjelpen, må selskapets egenkapital økes betydelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.