Onsdag klokken 11 var det innkalt til et såkalt fordringshavermøte for Norwegian i Oslo byfogdembete. Det digitale møtet ledes av den norske advokaten Håvard Wiker i Ro Sommernes advokatfirma, som i desember fjor ble oppnevnt som rekonstruktør i forbindelse med at flyselskapet fikk konkursbeskyttelse.

Norwegian søkte om konkursbeskyttelse i Norge etter at noen kreditorer vurderte å slå selskapet konkurs.

Før møtet har Norwegian lagt ut en presentasjon av den nye forretningsplanen: Målet er at flåten skal reduseres fra 140 fly før korona til 50 fly frem mot sommeren. Så skal det øke til cirka 70 fly frem mot 2022:

  • 40 fly som brukes hovedsakelig på norsk innenriks, og fra Norge til utlandet.
  • 28 fly som brukes mellom Norden og kontinentet.

Samtidig er målet at selskapet skal være ute av en lignende konkursbeskyttelse i Irland i april.

Konsernsjef Jacob Schram sier på møtet om planene for høysesongen fra mai og juni i år:

– Vi er positive til at vi kan starte opp igjen virksomheten gradvis til sommeren, i lys av at restriksjoner blir færre, og med vaksiner som er i ferd med å distribueres internasjonalt. Vi så en merkbar vekst i etterspørselen i fjor sommer, da flere land gradvis åpnet opp grensene, sier Schram.

Vil kutte 36 mrd. i flygjeld

Finansdirektør Geir Karlsen legger frem en plan for gjeldsstrukturen i selskapet. Ved utgangen av september i fjor var gjelden på 67 milliarder kroner, og cirka 46 milliarder kroner av det var knyttet til finansiering av fly.

Målet er at total gjeld skal kuttes til cirka 20 milliarder kroner.

Flygjelden på 46 milliarder kroner skal kuttes med cirka 36 milliarder kroner. Denne reduksjonen skal gi kreditorene cirka 25 prosent av aksjene i det nye selskapet.

Flygjelden i «nye» Norwegian vil i så fall kuttes fra 46 til ti milliarder kroner.

– Gjelden knyttet til fly vil være betydelig lavere enn samlet gjeld på 20 milliarder kroner, sier Karlsen.

Kuttet i gjeld skal skje ved at fly som er finansiert med lån eller leid inn fra store leasingselskaper, blir levert tilbake. I tillegg vil konkursbeskyttelsen gi selskapet mulighet til å kutte prisen i eksisterende leasingavtaler betydelig, basert på et lavere leieprisnivå i markedet etter korona.

Fordi Norwegian har omfattende virksomhet i Irland, var det sist fredag et tilsvarende møte i domstolen i Dublin der Wikers irske kollega, den rettsoppnevnte rekonstruktøren Kieran Wallace, fikk retten til å forlenge fristen for å legge fram et forslag til løsning på krisen flyselskapet står oppe i.

Blant Norwegians tallrike kreditorer står både det norske Luftfartstilsynet, flere leasingselskaper og leverandører i flyindustrien.

Etter at regjeringen i forrige uke stilte seg positive til å gå inn i Norwegian med et såkalt hybridlån, under forutsetning av private investorer også går inn med omtrent 4,5 milliarder kroner, ble det økt optimisme knyttet til at flyselskapet kan reddes fra undergang.

Selskapet sier onsdag at det planlegger å hente frisk kapital sent i februar eller tidlig i mars.

Møter Boeing i retten

Snaut syv timer etter fordringshavermøtet i Oslo onsdag vil også et rettsmøte starte i distriktsdomstolen i Illinois i Chicago der Norwegian har saksøkt flyprodusenten Boeing etter at to ulykker satte alle selskapets 737 Max-fly på bakken. Norwegian hadde 18 fly av denne typen da de måtte settes på bakken, og enda 97 i bestilling – en ordre som senere ble kansellert.

Denne rettsprosessen, som startet i fjor sommer, har imidlertid vist seg å være vanskelig for begge parter. Ifølge rettsdokumenter Dagens Næringsliv har fått innsikt i frykter Norwegian at Boeing forsøker å skyve hele søksmålet fram i tid. I motsetning til andre flyselskaper som også ble rammet av flygeforbudet for 737-Max har ikke Norwegian fått noen erstatning fra Boeing så langt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.