Mens streikende piloter satte SAS-fly på bakken i store deler av juli, flokket kundene til konkurrenten Norwegian.

Ferske trafikktall for forrige måned viser at flyselskapet ledet av Geir Karlsen fraktet rett over 2,2 millioner passasjerer i juli.

Tallene fra Norwegian kommer etter at Widerøe onsdag meldte at det hadde tjent opptil 20 millioner kroner på SAS-streiken.

– Dette har vært en utmerket sommer for Norwegian. I juli hadde vi den høyeste fyllingsgraden på mange år, og nær sagt alle de oppsatte flyvningene var i drift, til tross for utfordringer for bransjen, sier toppsjef Geir Karlsen i en melding.

Da Norwegian la frem juni-tallene i forrige måned ble det klart at flyselskapet hadde sin beste måned, målt i antall passasjerer, siden før pandemien. Da fraktet Norwegian 1,9 millioner passasjerer.

Juli endte altså med nok en post-pandemi-rekord, rent passasjermessig.

Preget av flyplasskaos

Fyllingsgraden, altså hvor mange av flyets seter som er fylt opp, var på 94,5 prosent i juli, mot 84,9 prosent i juni.

Den totale kapasiteten (ASK), som forteller hvor mange kilometer per sete som er fløyet i en gitt periode, var 3322 millioner setekilometer i juli. Den faktiske passasjertrafikken, der man kun regner med de setene som hadde passasjerer, var på 3139 millioner setekilometer.

Samtidig blir det klart av tallene at også Norwegian ble rammet av kaoset som har inntruffet på en rekke flyplasser denne sommeren. I juli endte punktligheten, et mål på antall avganger innen 15 minutter etter ordinær tid, på 62,2 prosent, mot en punktlighet på nesten 90 prosent i juli fjor.

Billettinntekter per fløyet passasjerkilometer – det som på luftfartslingo kalles yield – var 0,86 kroner i juli. Den totale yielden var 1,01 kroner.

Flyselskapet hadde 70 fly i drift forrige måned.

Norwegian-aksjen steg over fire prosent fra start da Oslo Børs åpnet torsdag.

Snuoperasjonen

Det er ikke mer enn et års tid siden at Norwegian kjempet i domstolene for å overleve pandemien, samtidig som selskapet befant seg i en langvarig konflikt med flyprodusenten Boeing.

De siste månedene har det imidlertid snudd markant rundt.

I slutten av mai kunngjorde Norwegian kjøp av minst 50 nye fly fra Boeing, samtidig som søksmålet mot flyprodusenten er ventet å bli avsluttet når Norwegian formelt signerer avtalen om flykjøpene.

Flyene skal Norwegian i stor grad eie selv, og de er ment å erstatte leasingavtalene som utløper mellom 2025 og 2028. En del av avtalen er altså et forlik grunnet tekniske problemer med tidligere fly. I beste fall kan Norwegian bruke pengene til å slippe unna forskuddsbetaling på kjøp av nye fly.

– Dette er den delen av en restrukturering av selskapet som sto igjen. Dette var den siste brikken, sa toppsjef Karlsen til DN i forbindelse med storavtalen.

Dersom Norwegian utøver opsjoner og kjøper alle de 80 flyene vil det norske flyselskapet nærme seg opp mot hundre fly i flåten.

Etter den store restruktureringen og den påfølgende kapitalinnhentingen i fjor vår er det nå John Fredriksen som er største eier i flyselskapet, med knappe 14 prosent av aksjene. Sundt-familien og Folketrygdfondet eier henholdsvis om lag 11,4 og 6,6 prosent.

Norwegian-aksjen har falt om lag fem prosent så langt i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.