Til sammen 47.000 passasjerer rammes når 504 SAS-avganger innstilles over hele Skandinavia onsdag.

Siden 1. mai i år faller på en onsdag, benytter mange anledningen til å ta en langhelg, men hvis du ikke allerede er sikret flybilletter, bør du kanskje bli hjemme:

Et søk DN gjorde på Norwegians reisekalender tirsdag viste at prisene er skrudd kraftig opp de neste dagene på grunn av voldsom etterspørsel.

En enveis flex-billett mellom Oslo og København med mellomlanding tirsdag kveld koster hele 9876 kroner.

Vurderer du å reise til København 1. mai og hjem søndag, blir billigste tur–retur-billett 7399 kroner fra Oslo. I samme periode mellom Oslo og Stockholm koster rimeligste tur–retur-billett 5932 kroner. På 12.30-flyet til Stockholm 1. mai koster billigste enveisbillett 8751 kroner, ifølge DNs søk. Alle disse billettene er såkalte lowfare-billetter som ikke inkluderer innsjekket bagasje og setereservasjon.

Norwegian jekket opp prisene

Ingrid Drabløs hadde vært på tur til Paris sammen med fire andre venninner. De skulle egentlig fly tilbake med SAS på mandag, men på grunn av streiken ble de nødt til å bli halvannet døgn lenger.

– Vi har prøvd å gjøre det beste ut av det, men alle har mistet en arbeidsdag, og det har vært hektisk telefonaktivitet for å avlyse avtaler, sier Drabløs.

Forlengelsen av langhelgen har vært kostbar. Ikke bare måtte damene betale for to ekstra overnattinger, men de måtte også punge ut i dyre dommer for å få tak i flybilletter hjem igjen.

– Vi opplevde at Norwegian jekket opp prisene kraftig, sier venninnene.

De fem venninnene skulle bare på en liten helgetur til Paris, men ble sittende streikefast i halvannet døgn. Fra venstre: Inger Helene Korsgaard, Birgit Bermingrud, Mette G. Stramrud, Kari Marta Gjerde og Ingrid Drabløs.
De fem venninnene skulle bare på en liten helgetur til Paris, men ble sittende streikefast i halvannet døgn. Fra venstre: Inger Helene Korsgaard, Birgit Bermingrud, Mette G. Stramrud, Kari Marta Gjerde og Ingrid Drabløs. (Foto: Privat)

De forsøkte å få tak i billetter samtidig, og opplevde at prisene steg fra ett minutt til et annet. Mens den heldigste fikk tak i billett til 2500 kroner, måtte de siste ut med 3800 kroner.

En av venninnene klarte å skrive et kontonummer feil da hun skulle bestille, og da hun forsøkte på nytt, var prisen steget med flere hundre kroner.

Venninnene forteller at til og med gebyret for å betale med kredittkortet, økte fra 50 kroner da den første bestilte, til 76 kroner for sistemann.

– Vi synes det er urimelig at Norwegian holder på slik. De skor seg på andre, sier venninnene.

«Helt naturlig at prisene justeres»

Norwegian setter opp ekstra avganger onsdag, torsdag og fredag, og informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sier at prisene som vanlig styres av tilbud og etterspørsel.

– Nå har pågangen vært stor de siste dagene med få ledige seter på en del avganger, og da er det helt naturlig at prisene justeres. Hvis du bestiller en flybillett samme dag som du skal reise og det er få ledige plasser, vil det være dyrere enn hvis du bestiller seks måneder før. Slik er det hos alle flyselskaper, sier han til DN.

Steile fronter

Onsdag er den femte dagen med hundrevis av innstilte avganger etter at pilotene i SAS gikk ut i streik lørdag.

Frontene er steile, og pilotene forhandler ikke før nye tilbud er på bordet. Pilotene vil ha en fast turnus til alle, men SAS-sjef Rickard Gustafson nekter å gi etter. Han sier også nei til lønnskrav på 13 prosent eller rett til å bestemme hvem som flyr hvilke ruter. Om kravene godtas, vil det koste selskapet over 500 millioner kroner årlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.