I helgen gjentok IAG-sjef Willie Walsh at han fortsatt er interessert i Norwegian, men at han ikke er villig til å gå inn i en budkrig.

Norwegian, som fortsatt er i en presset økonomisk situasjon og blant annet sliter med å fylle flyene, har planer om å kutte kostnadene med to milliarder kroner i år.

Meglerhuset SEB liker ideen.

I et notat til sine kunder mandag roser SEB Norwegians nye strategi, og anser fortsatt Bjørn Kjos' lavprisselskap som en attraktiv oppkjøpskandidat.

Norwegian i spill

Det er analytiker Jo Erlend Korsvold som har ansvaret for meglerhusets dekning av Norwegian-aksjen.

– Vi mener selskapets strategi med å trappe ned veksten og fokusere på lønnsomhet er absolutt nødvendig, og det riktige strategiske valget for selskapet, skriver SEB.

Meglerhuset tror fortsatt Norwegian er i spill, altså at selskapet kan bli kjøpt opp av andre aktører. SEB peker på at Norwegians fly er drivstoffeffektive, hvilket er attraktivt i et marked der det blir stadig viktigere å ha fly som bruker mindre drivstoff per tur og er mer miljøvennlige.

Dog mener SEB det nå er enda større sannsynlighet for at Norwegian kommer til å bryte med sine lånevilkår i første kvartal 2019. SEB mener Norwegian hadde 1,6 milliarder kroner i egenkapital ved årsskiftet, så vidt over kravet på 1,5 milliarder kroner.

Storbank kutter kursmål

Norwegian legger frem resultater for fjerde kvartal 14. februar.

SEB har nå nedjustert sine anslag kraftig. Før ventet meglerhuset et underskudd på driften før avskrivninger (ebitda) på 616 millioner kroner. Nå tror de det justerte underskuddet i ebitda ender på 1,12 milliarder kroner.

Norwegian-håp om å få fly over Sibir

Men, til tross for den svært krevende finansielle situasjonen Norwegian er oppe i, er det fremdeles en meget attraktiv aksje, mener SEB.

– Vi fortsetter å synes risiko/fortjeneste er attraktivt, og vi anser fortsatt et bud fra IAG som sannsynlig, og vi tror selskapet tar de riktige grepene for å oppnå lønnsomheten med lavere vekst og et omfattende kostnadskuttprogram, skriver SEB i notatet.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling av aksjen med et kursmål på 275 kroner.

Den amerikanske storbanken Morgan Stanley kutter tirsdag kursmålet på Norwegian-aksjen fra 175 kroner til 150 kroner.

Aksjen sluttet mandag på 178 kroner.

SEB: Større sannsynlighet for brudd

Det er svake trafikktall mot slutten av fjoråret og en sterkere dollar som har gjort at SEB venter svakere resultater fra Norwegian i fjerde kvartal. De mener det faktiske driftsresultatet før avskrivninger vil være minus 2,3 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Meglerhuset tror videre at Norwegian kommer til å legge frem et tap på 1,2 milliarder kroner på sikring av drivstoff i kvartalet. Det er likevel 800 millioner kroner lavere enn det selskapet ventet da det la frem trafikktall i fjor, takket være en liten oppgang i oljeprisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: