Midt under Flydagene på Sola 9. juni i år gjorde et Norwegian-fly i vanlig rutetrafikk en lav overflyvning over publikumet som hadde samlet seg.

– Dette var et innslag som ikke var planlagt og som ikke var en del av programmet. Kapteinen tok kontakt med tårnet og tilbød seg å gjøre en lav overflyvning. Det var et innslag som ble tatt på sparket, sier stevneleder Håvard Vetrhus i Sola Airshow.

Representanter for Luftfartstilsynet var til stede på flystevnet og likte ikke det de så. I et møte rett etter stevnet gjorde tilsynet det klart at dette ikke burde skje igjen.

– Vi besluttet at dersom vi skulle få sånne henvendelser neste år, skulle vi si nei til det, sier Vetrhus.

Manglet tillatelser

I et brev til Norwegian stiller Luftfartstilsynet seg kritisk til at overflyvningen ikke var en del av det godkjente programmet for flyshowet og at det heller ikke ble søkt om tillatelse til å gjennomføre oppvisningsflyvningen. Tilsynet minner også om at for å få denne typen godkjennelser må piloten gjennomføre en trening, bestå en evalueringsflyvning, og få tildelt en oppvisningstillatelse.

– Kapteinen har fått tillatelse fra tårnet på Sola til å gjøre overflyvningen, men ifølge regelverket burde en slik manøver være godkjent på forhånd av Tilsynet, sier flyoperativ inspektør Sigrid Hammer i Luftfartstilsynet.

Hun påpeker at kapteinen trolig gjorde manøveren i beste mening, og forteller at piloter tidligere hadde større frihet til å velge innflyvning selv.

– I gamle dager var det vanlig å gjøre denne typen manøvre under et flystevne og fly lavt forbi. Men nå er det blitt strengere krav til at alt er koordinert og dokumentert, sier Hammer.

Ser alvorlig på hendelsen

Hammer forteller at Tilsynet ser alvorlig på hendelsen, men at det ikke vil bli snakk om ytterligere reaksjoner overfor Norwegian.

– Tilsynet har fått en uttalelse fra kapteinen og vi er fornøyd med det svaret vi har fått, sier Hammer.

Det oppsto ifølge Hammer ingen farlige situasjoner i forbindelse med overflyvningen.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian avviser at det var snakk om en oppvisningsflyvning.

– Dette var en ordinær ruteflyvning og ikke en del av flyprogrammet på Sola. Vår flyvesjef har snakket med Luftfartstilsynet og informert dem om at flyvningen det henvises til, var en ordinær ruteflyvning, og saken er derfor avsluttet, sier Sandaker-Nielsen.

Avviser at flyet fløy lavt

Ifølge brevet fra Tilsynet til Norwegian hadde kapteinen på det aktuelle flyet informert passasjerene over høyttalersystemet om at flyet ville gjennomføre en lav overflyvning, en såkalt «low approach».

Men Sandaker-Nielsen avviser dette.

– Nei, det ble foretatt en standard manuell innflyvning på en ordinær ruteflyvning, sier han.

Han understreker at Norwegian har søkt om nødvendige tillatelser på forhånd de gangene selskapets fly har deltatt i oppvisningsflyvninger tidligere.

Skjedde sist i 2000

Stevneleder Håvard Vetrhus forteller at alle lignende overflyvninger tidligere år har vært en planlagt del av det godkjente programmet. Med ett unntak.

– Det var en lignende situasjon med et KLM-fly i år 2000 der kapteinen ba om å få fly lavt. Den gang bestemte vi også at det ikke skulle skje igjen, sier Vetrhus.

Han påpeker at situasjonen i 2000 var mer alvorlig siden stevneledelsen ikke ble informert om overflyvningen, kun tårnet ved flyplassen.

Under det samme flyshowet i juni valgte et SAS-fly å avbryte landingen da kapteinen mente at to mindre oppvisningsfly ble for nærgående. Havarikommisjonen har vurdert situasjonen og kom til at situasjonen ikke var farlig. (Vilkår)

Dette er Europas mest populære sted for denne typen luftsport akkurat nå
– Du kan fly fra klokken ni om morgenen til ti om kvelden, sier Hilde Marie Pedersen. Hun er speedflyer, og syns anlegget i Loen er luksus.
01:27
Publisert: