– Vi registrerer at Arbeiderpartiet i sak etter sak stikker kjepper i hjulene på et globalt selskap med hovedkontor i Norge, et selskap som har skapt tusenvis av arbeidsplasser her hjemme de siste årene. Det synes vi er trist, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Arbeiderpartiet, Rødt og SV tar alle nå til orde for å skjerpe arbeidsmiljøloven, slik at arbeidsgiverbegrepet tar opp i seg nye måter å organisere store konserner på. Norwegian vant onsdag den langvarige rettskampen mot piloter og kabinansatte som krevde dom på at morselskapet, Norwegian Air Shuttle, er deres reelle arbeidsgiver – ikke de nyopprettede datterselskapene de er flyttet over til.

Høyesterett fant ikke dekning i lovverket for de ansattes krav, og fastslo en gang for alle i sin dom onsdag at morselskapet ikke har arbeidsgiveransvaret for de aktuelle pilotene og kabinansatte.

Vil skjerpe arbeidsmiljøloven

Dommen har vakt kraftige politiske reaksjoner og kommer til å få etterspill i Stortinget.

– Det er en skandale at vi har norske arbeidsgivere som ønsker å ha full styring over lønn og arbeidstid, men ikke ønsker å ta arbeidsgiveransvar og at arbeidsmiljøloven gir åpning for det, sier Aps arbeidspolitiske talsperson Arild Grande til Dagens Perspektiv , som først omtalte saken.

Grande er klokkeklar på at dommen må føre til lovendringer, og fremmer torsdag følgende forslag: «Stortinget ber regjeringen legge frem sak om endring av arbeidsmiljøloven som tydeliggjør at den som har styringsrett, og gjennom dette reelt sett er arbeidsgiver, også får retter og plikter som arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljøloven.»

Norwegian: – Skandaløst

Uttalelsen har fått Norwegian til å reagere.

– Det som er skandaløst i denne saken, er at norske stortingspolitikere ikke respekterer en dom fra landets høyeste domstol og i tillegg skaper et feilaktig inntrykk av at Norwegian ikke ivaretar sine ansatte på en god måte. Våre piloter og kabinansatte er fast ansatt i heleide datterselskap i Norwegian-konsernet, har tariffavtale og svært gode lønns- og arbeidsbetingelser, sier Sandaker-Nielsen til NTB.

Synspunktet til Ap er helt på linje med hovedorganisasjonene YS og LO, som mener dommen åpner for at selskaper kan pulverisere arbeidsgiveransvaret ved å etablere nye konsernstrukturer.

Vil ha lovendringer

Rødt har allerede et forslag til behandling i Stortinget, hvor partiet går inn for å nedsette et utvalg som skal komme med forslag til «lovendringer som tydeliggjør arbeidsgiveransvaret, slik at den som har styringsrett, også har arbeidsgiveransvar».

SV-leder Audun Lysbakken sier på sin side til NTB at det er avgjørende for partiet å bekjempe utviklingen mot et løsarbeidersamfunn.

– Da er det fundamentalt at den som er den reelle arbeidsgiver, har det hele og fulle ansvar for arbeidsforholdene til sine ansatte. Det er et politisk ansvar å sørge for at det er slik norsk arbeidsliv blir fremover. Derfor må også Stortinget og regjeringen gå nøye inn i denne dommen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jølle på pianobar
Elton John sa han kom til å bli pianoentertainer. Det ble han. 16 år gammel fikk han sin første jobb på byen. Bli med Jølle på pianobar.
00:00
Publisert: