I en klagesak som nylig var oppe i Transportklagenemnda krever den norske passasjeren 40.047,64 kroner av Norwegian for tilleggsutgifter etter at vedkommende ble kastet på glattcelle etter en koffertkrangel med kabinbesetningen på Norwegian-flyet. Koffertdramaet utspilte seg på flyplassen Gatwick i London 1. november i fjor etter en Norwegian-flyvning fra Oslo lufthavn til London-flyplassen. Klageren og et reisefølge skulle da videre med en flyvning til Madeira.

Ifølge klagers forklaring skal passasjerene som skulle fly videre fra London ha blitt anbefalt å forlate flyet raskt ved ankomst til London, fordi flyet allerede var to og en halv time forsinket. Da reisefølget forlot flyet oppdaget de at de hadde glemt igjen den ene trillekofferten inne i flyet.

Det var på vei inn igjen i flyet at passasjeren skal ha blitt stoppet av kabinpersonalet, som til slutt hentet kapteinen. Det er her krangelen skal ha oppstått.

Tilkalte politiet

Ifølge passasjeren oppsto det en anstrengt situasjon i det kapteinen ble hentet. I sin skriftlige forklaring til Transportklagenemnda hevder han at kapteinen skal ha skreket til ham før kapteinen tilkalte både sikkerhetsvakter og politi.

Da politiet ankom flyet skal kapteinen ha forklart at passasjeren hadde opptrådt voldelig. Klageren avviser imidlertid i sin forklaring at han skal ha slått til en av de kabinansatte. Passasjeren ble deretter fraktet til politistasjonen der han skal ha blitt fratatt alle eiendeler og satt på glattcelle.

Det ble en uventet start på ferieturen for reisefølget til passasjeren som ble nødt til å overnatte på et hotell på Gatwick-flyplassen for å vente på klageren. Det er blant annet på grunnlag av dette at passasjeren krever til sammen 40.047,64 kroner i refusjon fra flyselskapet av følgende utgifter:

  • Refusjon av mat og drikke på Gatwick-flyplassen i London
  • Hotellovernatting
  • Nye flybilletter
  • Erstatning for tort og svie

Avviser klagen

Norwegian avviser på sin side bakgrunnen for klagerens krav. De viser i sin forklaring til Transportklagenemnda at situasjonen som oppsto om bord på flyet endte med at klageren ble fraktet til glattcelle ved ankomst til London. I avhøret på politistasjonen signerte passasjeren en rapport der klagene ble lagt frem.

Passasjeren mener imidlertid at han ga klart uttrykk for at han ikke ønsket å signere denne, da han ikke var enig i situasjonsbeskrivelsen fra kapteinen. Siden dette ville føre til at han måtte tilbringe natten på politistasjonen, samt vente på rettsmøte og advokat, skriver han i sin forklaring at han likevel signerte rapporten.

Norwegian forteller videre i sin forklaring at de har mottatt utfyllende rapporter fra kabinbesetningen om bord på denne avgangen, der det påpekes at disse rapportene ikke samsvarer med klagers forklaring til Transportklagenemnda. De skriver at situasjonen ble voldelig og politiet måtte tilkalles. Ifølge deres rapporter kommer det heller ikke frem at kapteinen oppførte seg uprofesjonelt.

Flyselskapet skriver at de ved slike tilfeller ikke kan ta noen sjanser, og at situasjonen var så alvorlig at politiet måtte tilkalles da de har nulltoleranse for truende adferd mot deres ansatte.

De viser til generell vilkår for beordring av artikkel 9, der det fremgår at passasjerer kan nektes befordring dersom man «kan sette andre passasjerers og/eller besetningens sikkerhet og helse i fare.

Ord mot ord

Transportklagenemnda bemerker at hva som rent faktisk skjedde under reisen er et bevisspørsmål, og kommer frem til at det ikke er mulig å fatte et forsvarlig vedtak uten at partene avgir en muntlig forklaring. Nemnden mener derfor at saken ikke egner seg for behandling av nemnden og avviser saken.

Norwegian skriver i en epost til DN at de ikke ønsker å kommentere denne saken ytterligere. DN har ikke lyktes med å få tak i passasjeren.(Vilkår)

Kaotiske tilstander på Black Friday
Det ble kaos på Norwegian Outlet da senteret åpnet portene og kundene løp inn for å sikre seg gode tilbud på "Black Friday". Butikken Craft ble stormet av kjøpelystne kunder som ville sikre seg boblejakker til 200 kr
01:07
Publisert: