Tidligere i år hentet lavprisselskapet Norwegian tre milliarder kroner i sårt trengt kapital. Da utsettelse av levering av fly i bestilling pekt ut som et viktig grep for å redusere selskapets utgifter.

Norwegian har vært i samtaler med flyprodusenten Airbus de siste månedene og onsdag melder Norwegian at det irske flyeiende datterselskapet Arctic Aviation Assets har inngått en avtale med Airbus om å endre tidspunktet for levering enkelte fly det har hatt til bestilling, både av flytypen A320neo og A321LRs.

Utsettelsen av flyleveringene er ventet å redusere Norwegians forpliktende kapitalutgifter med 570 millioner dollar, tilsvarende 4,9 milliarder kroner, i årene 2019 og 2020.

I en melding skriver Norwegian at utsettelsen er i tråd med selskapets strategi om å kapitalisere på skalaen som er bygget opp de siste årene og i tråd med Norwegians strategi om å gå fra vekst til lønnsomhet.

Norwegian og toppsjef Bjørn Kjos har kjempet for å overleve de seneste månedene, og fikk nylig inn tre milliarder i frisk egenkapital fra eierne. Norwegian har også jobbet med omfattende kostnadskutt i selskapet, og salg og justeringer av flyflåten for å spare mer penger. Norwegian har lenge jobbet med å selge en stor andel av flåten, både fly det bruker selv og helt nye fly – til et nytt selskap og eie det med en finansiell aktør. Disse planene kom ikke i mål i første kvartal, slik selskapet planla.

Da myndigheter over hele verden satte Boeings Max-fly på bakken etter at et Ethiopian Airlines-fly styrtet, skapte det en rekke nye vanskeligheter for Kjos og Norwegian. Ikke bare må selskapet leie inn andre fly for å dekke opp på rutene det allerede har solgt billetter for, men det er også usikkert hvor stor del av disse kostnadene som kan skyves over på flyprodusenten Boeing. DN har også skrevet at passasjerene har færre rettigheter ved forsinkelser og annet kluss på flyvninger med de innleide flyene, noe som kan føre til at færre velger å reise med Norwegian nå.

Norwegian-aksjen har falt kraftig på Oslo Børs, og er ned mer enn 60 prosent siden nyttår. Tirsdag falt aksjen nesten syv prosent, mens den var litt opp igjen onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.