De tre pilotforeningene Norske SAS-flyveres forening (NSF), SAS Norge pilotforening (SNF) og Dansk pilotforening (DPF) har brutt forhandlingene med SAS, skriver check-in.dk.

Ifølge flybransjenettstedet er det en lengre tids stillstand i forhandlingene om en enighet om fleksibilitet blant pilotene som har fått pilotforeningene til å true med streik.

Ønsker mer forutsigbarhet

Partene har vært i forhandlinger siden mars i år. 

Stridens eple er at SAS ønsker en større fleksibilitet blant pilotene for å sesongtilpasse pilotstyrken sin bedre, mens pilotforeningene i lang tid har prøvd å forhandle frem mer forutsigbarhet for sine piloter. Ifølge check-in ønsker SAS at pilotene på kort- og mellomdistanserutene i større grad aksepterer fleksitid og deltidsordninger, en utvidet sommerferieperiode, mens rotasjon i juletider vil bli fjernet.

– Det har ikke vært tegn til fremdrift i forhandlingene over sommeren. Tvert imot at SAS gang på gang benyttet seg av en tolkningsrett med tanke på gjeldende avtale til pilotenes ulempe, står det i en medlemsinformasjon som check-in har fått tilgang til.

Kan ende i streik

Leder for SAS Norge pilotforening, Jan Levi Skogvang, bekrefter for DN at det er brudd i forhandlingene og at de nå regner med å bli kalt inn til mekling.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan meklingen vil gå, men sier at det kan ende i streik. 

– Det kan jo alltid det, sier Skogvang. 

Ifølge DPF har SAS antydet at kravene fra DPF vil gjøre overensstemmelsen 10 prosent dyrere, mens DPF mener at SAS-utspillet vil bety en samlet besparelse på 25 prosent for SAS. 

– Vi ønsker å unngå en reallønnsnedgang, og så vil vi redusere muligheten for å arbeide på fritiden på samme måte som vår norske og svenske pilotkolleger som kan selge mindre av sin fritid enn vi kan. Grovt sagt handler det om at vi enten må gi opp muligheten for å holde ferie med våre barn eller gå 25 prosent ned i lønn, sier formann René Arpe i Dansk Pilotforening.

Overbevist om enighet

Pressevakt Anna Kansell i SAS bekrefter at det har kommet varsel fra alle de tre pilotforeningene. 

Detaljer rundt streiken er ikke angitt fra de norske pilotene, men i Danmark gjelder varselet alle kortdistansepiloter og en eventuell konflikt kan tre i kraft fra 11. september. 

– SAS har en sterk ambisjon og er overbevist om at man skal komme til en enighet for å unngå konflikt både for kundenes del og de med tilknytning til selskapet, sier Kansell til DN.(Vilkår)

Mennene svarer Solberg: - Vi er bedre enn menn fra andre land
Regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til ti uker i 2014, etter det har andelen menn som tar mer enn ti uker pappaperm falt kraftig. Nå er Erna Solberg skuffet over norske menn.
00:59
Publisert: