«På plass i Linköping for hotellåpning. Konstaterer at sjefen er på plass allerede (Og at Petter har litt større fly enn meg …)».

Det skrev Eirik Bogsnes, «executive vice president for hotel services» i Nordic Choice Hotels, i et innlegg på sin egen Instagram-konto torsdag i forrige uke. Bogsnes er blant annet ansvarlig for bærekraft i hotellselskapet.

Sjefen hans er hotelleier Petter Stordalen, og det viste seg at de hadde tatt hvert sitt privatfly til hotellåpningen av Quality Hotel The Box.

På spørsmål fra DN om han mener det var miljøvennlig at de to sjefene valgte å ta to privatfly til Linköping, var Stordalens svar meget kort:

– Nei, dette gidder jeg ikke å kommentere!

Så avsluttet han mobilsamtalen.

Hotelltoppene Eirik Bogsnes (bildet) og Petter Stordalen fløy hvert sitt fly til Linköping.
Hotelltoppene Eirik Bogsnes (bildet) og Petter Stordalen fløy hvert sitt fly til Linköping. (Foto: Skjermdump fra Instagram)

Eirik Bogsnes har ikke besvart DNs henvendelser, men har nå slettet Instragram-innlegget.

DN sendte en sms til spesialrådgiver Ida Holen i Nordic Choice Hotels og spurte om Stordalen og Bogsnes fløy fra samme sted til Linköping.

Hun svarte følgende: «Vi har ingen kommentarer til denne saken».

Til miljøvernmøte i privatfly

Petter Stordalen har i mange år satset hardt på miljø og samfunnsansvar.

På Nordic Choice Hotels' nettsider heter det at «du kan leve godt mens du redder miljøet».

For gjestene betyr det blant annet sparedusj og forslag om å bruke håndklærne flere ganger for å spare kjemikalier og strøm til vask, og økologiske matvarer til de som vil ha.

Stordalen har tidligere sikret seg store presseoppslag da han ankom amerikanske Al Gores miljøvernmøte i Kristiansand i eget fly, ti minutter bak det ordinære ruteflyet. Han fikk også oppmerksomhet da han markerte sin tro på el-bilen Think ved å ankomme i en av sine seks- eller åttesylindrete privatbiler for noen år tilbake.

Mer arbeidsredskap enn «luksusgreie»

Miljøforkjemperen Petter Stordalen har imidlertid tidligere sagt at han ikke har dårlig samvittighet for å fly privatfly:

– Jeg har svært god samvittighet. Vi kan ikke ha dårlig samvittighet for de reisene vi foretar, hverken forretningsreiser eller ferien til Syden, sa han til Nordlys i 2014.

– Jeg kunne sikkert reist mye mindre, og hotellene hadde klart seg fint. Men med den reisingen jeg legger opp til, er det nødvendig. Dette er ikke en luksusgreie. Flyet er et arbeidsredskap, sa han.

Den gangen tok han privatflyet til Tromsø for å åpne byens nye storhotell The Edge.

– Jeg mener tiden der man kritiserer folk for å reise for mye med fly, eller ha over gjennomsnittlig stort hus, er forbi. Jeg har 172–173 hoteller rundt om i verden. Jeg må fly for å rekke rundt, sa han.

Kjøpte nytt fly i 2016

I mange år eide Stordalen et Cessna Citation Sovereign jetfly, men i 2016 oppgraderte han flyparken.

Da gikk aksjeselskapet Jetfly, eid av Stordalens Home Invest, til innkjøp av et flunkende nytt Bombardier Challenger 350. Dette er et business-jetfly som kan fly nonstop i over syv timer og har plass til ti personer.

Stordalen fortalte Kapital i 2016 at det nye flyet både skulle brukes av ham selv og leies ut til andre. Det samme gjorde han med Cessna-flyet.

Bombardier har ifølge Kapital tidligere oppgitt en basispris for tilsvarende fly på 25,9 millioner amerikanske dollar. I tillegg kommer kostnader for en del ekstrautstyr. Kilder i bransjen fortalte at prisen på det nye flyet til Stordalen (inkludert ekstrautstyr) sannsynligvis ville beløpe seg til minst 27 millioner dollar, tilsvarende over 220 millioner kroner med kursen på det tidspunktet.

Flyet er av samme type som Warren Buffett oppgraderte flyparken til privatflyselskapet Netjets med i 2015.

Oppfordrer til mer «kompiskjøring»

Ruben Mjelde Oddekalv i Norges Miljøvernforbund synes saken er pinlig for Petter Stordalen, hvis det viser seg at han og Eirik Bogsnes fløy etter hverandre fra samme sted omtrent på samme tid.

- Men samtidig skal man ha respekt for at folk i Stordalens situasjon har en travel hverdag, sier han.

- Vi er nødt til å akseptere at dette er en del av det moderne samfunnet, men av og til må man ta en reality check som alle andre og tenke gjennom hva man gjør. Det ser ut til at man burde praktisere mer «kompiskjøring» i hotellselskapet.

Kommunikasjonssjef Jon Evang i Miljøstiftelsen Zero, der Gunhild Stordalen tidligere har vært styremedlem, sier til DN at han utfordrer Stordalen og Bogsnes til å skaffe seg elfly i stedet.

- Det hadde vært utrolig kult hvis Petter Stordalen kunne gått foran og gjort det, sier han.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En perfekt sommerriesling
Denne rieslingen er en super kombinasjon til sommerens sushimåltid.
01:17
Publisert: