Norwegian-aksjen føk på nytt i været på Oslo Børs fredag, etter at regjeringen gjentok at den vil bidra i regningsaksjonen for det kriserammede flyselskapet - og nå setter av 1,5 milliarder i budsjettet for dette.

Aksjen endte opp snaut ni prosent, noe som verdsetter selskapet i dag på børs til rundt 2,3 milliarder kroner, selv om dagens eiere bare vil sitte igjen med en liten post i et eventuelt overlevende Norwegian.

Regjeringen forutsetter blant annet at Norwegian får inn minst 4,5 milliarder kroner i frisk kapital.

Under rekonstruksjon

Norwegian er under såkalt rekonstruksjon både i Irland der mange av de viktigste datterselskapene juridisk holder til, og i Oslo der hovedkontoret ligger. Denne prosessen innebærer at det jobbes for å få til en løsning der gjelden reduseres og det kommer inn ny og frisk kapital, uten at selskapet forstyrres av ivrige kreditorer.

Nybø sa fredag at staten kan bidra med et hybridlån, dersom Norwegian lykkes med prosessen og får inn langsiktige eiere.

- Staten har ikke ambisjoner om å bli eier i Norwegian, sier hun.

Hybridlån

Staten har tidligere stilt garantier som i praksis gjør staten til en kreditor med til sammen nesten tre milliarder kroner i selskapet. Disse verdiene vil barberes ned og veksles inn i aksjer til en brøkdel av beløpet dersom regjeringen ikke nå bidrar med mer lån. Ved å bidra får staten andeler i et såkalt hybridlån.

På samme måte som muldyr er en hybrid av eselhingst og hestehoppe, vil et hybridlån være en mellomting av lån og egenkapital. Hybridlånet har i praksis mange av de samme egenskapene som aksjer ved at de er evigvarende, ikke gir rentebetalinger, står lenger bak i køen enn andre lån, og i tillegg kan veksles inn i Norwegian-aksjer. Et slikt lån vil også normalt kunne regnes inn som egenkapital etter moderne regnskapsstandarder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.