Statsministerens kontor (SMK) tok imot fagforeningen Parat og Norwegian på et hastemøte onsdag klokken 13, via videolink.

Statsministeren deltok ikke på møtet.

– Samferdselsministeren og næringsministeren skal ha et videomøte med Norwegian i dag. Det kom i stand etter forespørsel fra Parat, sier Peder Egseth, politisk rådgiver for statsminister Erna Solberg til DN.

– Vi ønsker tett dialog med bransjen, og når Norwegian og Parat ønsker et møte med oss, så stiller vi selvsagt opp. De står i en veldig krevende situasjon, og vi ønsker tett dialog med dem videre i våre løpende vurderinger, sier næringsminister Nybø.

«Avhengig av å ha norsk luftfart»

Etter møtet sa Parat-leder Unn Kristin Olsen:

– For oss i Parat, som har medlemmer i alle tre selskapene i norsk luftfart, er det viktig å få frem at regjeringen må trygge arbeidsplassene. Pakken som kom frem (søndag, red.anm.) er ikke egnet for luftfarten.

– Vi er avhengig av å ha norsk luftfart etter at krisen er over. Vi er opptatt av å redde arbeidsplasser i luftfarten. Vi er ikke opptatt av å redde aksjonærer.

På spørsmål om hvorvidt det ble diskutert på møtet en mulighet for at staten går inn som eier i Norwegian, sier leder for Norwegian Pilotforening, Alf Hansen:

– Det ble ikke diskutert konkrete forslag eller løsninger i møtet. Det ble tegnet et bilde av hvordan situasjonen i luftfarten er nå, og så vil Stortinget jobbe videre.

Det kom onsdag formiddag meldinger om at Norwegian var hasteinnkalt til møtet hos SMK. Etter det DN kjenner til, har det skapt irritasjon blant statsministerens medarbeidere at det virket som om SMK kalte inn hastemøte, når det egentlig var snakk om å si ja til en møtehenvendelse fra Parat som kom tirsdag kveld.

Norwegian- og SAS-fly på Oslo lufthavn.
Norwegian- og SAS-fly på Oslo lufthavn. (Foto: Per Thrana)

Handler om utfordringene

Leder Unn Kristin Olsen i Parat sier til DN:

– Det blir et møte klokken 13 og vi vil informere straks møtet er ferdig.

– Handler dette om den akutte situasjonen i Norwegian?

– Dette handler om utfordringene som gjelder for hele flybransjen, sier hun.

Parat skal ha bedt om et møte allerede onsdag kveld.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier deres organisasjon ikke er innkalt til møtet.

Lothe sier det haster med en krisepakke for luftfarten i Norge etter at Sverige og Danmark gikk ut med en pakke tirsdag kveld.

– Jeg tar det nesten for gitt at regjeringen jobber med tilsvarende løsning som i Sverige og Danmark, sier han.

Krisepakken i Sverige er på inntil fem milliarder svenske kroner. Lothe sa tirsdag kveld at han mener Norwegian kan ta del i den svenske pakken, men aller viktigst er det å få en pakke i hjemlandet.

– Jeg vil nesten regne med at en pakke i Norge vil være større enn den i Sverige, da situasjonen er mer akutt i Norge og luftfarten er viktigere for samfunnet og infrastrukturen her, sier Lothe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.