Lange køer i sikkerhetskontrollen kan ta tålmodigheten fra de fleste på store internasjonale flyplasser – og dette tar Amsterdam Schiphol nå på alvor:

Den nederlandske flyplassen har igangsatt et nytt prosjekt, der passasjerene hjemmefra kan bestille ønsket tid for å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

Stadig flere store flyplasser iverksetter tiltak for å gjøre reisen smidigere for horden av flypassasjerer som daglig strømmer gjennom lokalitetene – og mye handler om å automatisere ulike tjenester.

Også Iata (The International Air Transport Association) har engasjert seg sterkt i å utvikle nye, forenklede sikkerhetskontroller på flyplassene.

Ingen har imidlertid gjort det samme som Schiphol gjør nå, skriver bransjenettstedet Check.in.dk.

Målet har vært å få til en løsning der flypassasjerer kan gli lettere gjennom sikkerhetskontrollen, uten å ha så dårlig tid at man blir nødt til å løpe mot gaten etterpå for å rekke flyet sitt.

Vil analysere passasjerstrømmen

Pilotprosjektet «Personal Security Pass» lar nemlig passasjerene gå inn på nett eller en app hjemmefra i forkant for å reservere en konkret tid for å passere sikkerhetskontrollen.

Prosjektet er allerede i gang og varer til 11. desember, men foreløpig kun i tidsrommet mellom klokken 10 og 13.30. Tiltaket gjelder i første omgang for passasjerer som har flybillett til flere Schengen-destinasjoner, og kontrollen er plassert i avgangshall 1 ved innsjekkingsskranken 1 A. Det er ti minutter å gå fra avgangshall 3, opplyser flyplassen på sine nettsider.

Flypassasjerene kan booke tid fra fire dager før planlagt avgang og inntil en time og 15 minutter før.

Schiphol vil analysere strømmen av passasjerer, og hvis prosjektet blir en suksess, er planen at «Personal Security Pass» skal implementeres på hele flyplassen.

400 ledige tider daglig

Rent praktisk foregår sikkerhetsprosedyren slik at personalet først vil skanne QR-koden i reservasjons-e-posten. Så må passasjerene selv skanne boardingkortet ved selvbetjeningsinngangen – og deretter fortsetter man gjennom sikkerhetskontrollen.

Over 400 tider vil være tilgjengelige hver dag i prøveperioden.

Schiphol har også forkortet køene på en annen måte, ved at de har opprettet en egen sikkerhetskontroll for passasjerer med lite bagasje. Denne køslusen er nå blitt et permanent innslag på de mest hektiske dagene.(Vilkår)

– Dette er jo bare helt fantastisk
Joker kjøpmann Dag Halvosen har fått nye digitale hjelpemidler.
01:20
Publisert: