Investor Riulf Rustad har kvittet seg med alle aksjene han eide i Flyr gjennom Rever Ventures.
Det fremgår av oppdaterte aksjonærlister fredag morgen.
Det skjer nesten på dagen én måned etter at Rustad fikk tildelingen fra den første delen av den firedelte kapitalinnhentingen, rett over 800 millioner aksjer. Denne beholdningen er blitt redusert steg for steg i tiden siden, og denne uken ble altså siste rest lempet ut.
Rever Ventures er nå oppført med null aksjer i Flyr.
På spørsmål om hvordan han oppsummerer investeringen, skriver Rustad i en tekstmelding til DN:
– Det ble bra for selskapet. Mindre bra for oss.
Rustad og Sissener
Det var Rustad og forvalter Jan Petter Sissener som meislet ut Flyrs omfattende kapitalinnhenting, der det første av totalt fire steg ble fullført i november. I første omgang ble det hentet 250 millioner kroner i sårt tiltrengte friske penger, til en kurs på ett øre. Siden de nye aksjene ble omsettelige i markedet har Flyrs markedskurs ligget godt under emisjonskursen.
Rustad beskrev Flyr som «en veldig liten investering» og opplyste at han ba om – og fikk – aksjer for ti millioner kroner. På spørsmål om han hadde planer om å være langsiktig investor, sa han:
– Det vet jeg ærlig talt ikke.
Rustad opplyser til DN at han sitter med en milliard tegningsretter, og mener at det fortsatt kan bli bra dersom selskapet «får det til».
– Det ble nok et par millioner i tap, men verdt det hvis selskapet klarer seg. Og det er alltid disiplinerende å tape penger. Det reduserer risikoen for hybris, sier Rustad.
Flyrs plan er å hente inn totalt 700 millioner kroner i friske penger, og 250 millioner kroner av disse er altså allerede på bok. Neste steg er at Flyr vil be om at de eksisterende aksjonærene stiller med 100 millioner kroner gjennom en reparasjonsemisjon, men planen fordrer at Flyrs aksjekurs ligger over emisjonskursen på ett øre.
Det har den ikke gjort siden starten av november.
Flyr-ledelsen mener imidlertid det vil være mulig å gjennomføre steg to i kapitalinnhentingen om aksjen løftes til cirka 0,0085 kroner per aksje. Brede Huser sa tidligere i desember at emisjonen kan gjennomføres på et nivå midt mellom – altså hvis aksjekursen er like under ett øre:
– Tegningsrettighetene har en verdi i seg selv, sa han.
Etter det DN forstår, er det mulig å regne seg frem til en teoretisk verdi på i størrelsesorden 0,15 øre per tegningsrett, slik at pengene kan hentes inn om aksjekursen ligger på ett øre per aksje fratrukket dette – altså cirka 0,85 øre per aksje.
For investorene som deltok i første steg, ble det åpnet for at de får en tegningsrettighet (kjøpsopsjon) som kan benyttes til vinteren. Lykkes det, får Flyr ytterligere 250 millioner kroner.
Fjerde og siste steg er enda en reparasjonstransaksjon for de aksjonærene som ikke får være med i runde én og tre. Også det beløpet er på 100 millioner kroner.
Ny toppsjef
DN kunne tidlig i slutten av november melde at tidligere toppsjef Tonje Wikstrøm Frislid hadde mistet tilliten hos styret, og ble gitt muligheten til å gå av.
Hverken styreleder Erik G. Braathen eller selskapet har ønsket å kommentere den plutselige avskjeden. Det ville heller ikke Wikstrøm Frislids etterfølger Brede Huser si noe om til DN i etterkant.
Han var da klar på at det jobbes kontinuerlig med å «styrke aksjonærbasen», og sa at en del av jobben innebærer å få inn langsiktige eiere.
Flyr la frem trafikktall for november tidligere denne måneden, som viste at selskapet fløy 57.500 passasjerer i måneden som gikk. Fyllingsgraden om bord i flyene endte på 77 prosent i snitt.
Til sammenligning fraktet Flyr 186.600 passasjerer i oktober og hadde en fyllingsgrad på 81,3 prosent. Det vil si at litt over åtte av ti seter i snitt var solgte den måneden.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.