Oppdaterte aksjonærlister torsdag morgen viser at investor Riulf Rustads Rever Ventures har kvittet seg med en drøy fjerdedel av aksjene det eier i Flyr – rett i overkant av 200 millioner aksjer.

Det er uvisst akkurat når og til hvilken kurs Rustad kvittet seg med aksjene, som i teorien også kan være utlånt til short, men endringer i aksjonærlisten kommer med to dagers etterslep. Det betyr at Rustad også kan ha kjøpt eller solgt ytterligere aksjer i mellomtiden. Flyr-aksjen har denne uken blitt omsatt for rundt 0,6 øre, noe som betyr at Rustad høyst trolig har solgt aksjene med tap dersom det er snakk om et salg.

Det var Rustad og forvalter Jan Petter Sissener som meislet ut Flyrs omfattende kapitalinnhenting, der det første av totalt fire steg ble fullført i november. I første omgang ble det hentet 250 millioner kroner i sårt tiltrengte friske penger, til en kurs på ett øre. Siden de nye aksjene ble omsettelige i markedet har Flyrs markedskurs ligget godt under emisjonskursen.

Rustad beskrev Flyr som «en veldig liten investering» og opplyste at han ba om – og fikk – aksjer for ti millioner kroner. På spørsmål om han hadde planer om å være langsiktig investor, sa han:

– Det vet jeg ærlig talt ikke.

Første av fire steg

Kun halvannet år etter at Flyr ble børsnotert i mars i fjor, måtte ledelsen be aksjemarkedet om ny kapitalhjelp i høst. Etter mye om og men, ble til slutt en kreativ finansiell løsning banket gjennom på en ekstraordinær generalforsamling i midten av november.

Planen er å hente inn totalt 700 millioner kroner i friske penger, og 250 millioner kroner av disse er altså allerede på bok. Senere i høst vil Flyr be om at de eksisterende aksjonærene stiller med 100 millioner kroner gjennom en reparasjonsemisjon, men planen fordrer at Flyrs aksjekurs ligger over emisjonskursen på ett øre.

Det har den ikke gjort siden starten av november.

For investorene som deltok i første steg, ble det åpnet for at de får en tegningsrettighet (kjøpsopsjon) som kan benyttes til vinteren. Lykkes det, får Flyr ytterligere 250 millioner kroner.

Fjerde og siste steg er enda en reparasjonstransaksjon for de aksjonærene som ikke får være med i runde én og tre. Også det beløpet er på 100 millioner kroner.

Rustad er nå syvende største aksjonær i Flyr. Investoren uttalte til DN at han og Sissener prøvde å lage en struktur som ivaretar eksisterende aksjonærers posisjoner, stor eller liten.

– Samtidig er jeg bevisst på at «casen» er som det er. Det er viktig å redusere risiko for investorene. Hvis det fungerer, får Flyr sine 700 millioner kroner. Det er jo mer enn nok penger for selskapet til å komme i en mer offensiv posisjon. Det gir ryggrad til å utfordre de etablerte aktørene i enda større grad. Da kan det bli veldig bra.

Rustad har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser torsdag morgen.

Toppsjefen måtte gå

På tampen av forrige uke ble det også klart at Tonje Wikstrøm Frislid var ferdig i jobben som toppsjef i Flyr. Ifølge DNs kilder måtte hun gå fordi styret ikke lenger hadde tillit.

Hun ble erstattet av finansdirektør Brede Huser, som skal fungere både som administrerende direktør og finanskursen.

DN kjenner til fra flere uavhengige kilder at Flyr-styret var samlet fredag for en gjennomgåelse av økonomien og den pågående kapitalinnhentingen.

Til stede på møtet var både styreleder Erik G. Braathen, hans forretningspartner Tord Meling, og de ansatte var representert med sine ansatterepresentanter i møtet.

Under møtet skal Braathen ha oppsummert den siste kapitalinnhentingen. Frislid fikk deretter beskjed om at styret ikke lenger hadde tillit til henne som leder av selskapet. Deretter fikk hun selv valget om å trekke seg, noe hun gjorde.

Gjennomgåelsen handlet blant annet om den planlagte kapitalinnhentingen på 430 til 530 millioner kroner lansert tidlig i november, som kort tid senere ble avvist av et knippe større investorer på Oslo Børs. I stedet kom forvalter Jan Petter Sissener og andre investorer med en annen plan, der de foreslo å hente 700 millioner kroner gjennom fire steg. Denne planen ble til slutt vedtatt 9. november.

Prosessen ble imidlertid ikke sett positivt på av styret, og bidro til at det ikke lenger hadde tillit til Frislid. Avgjørelsen falt på styremøtet fredag. Samtidig inngikk styret og Frislid en avtale om sluttvederlag, og kom frem til at hun skulle få med seg åtte måneders lønn ut av døren. E24 meldte mandag denne uken at dette vederlaget utgjorde cirka 1,3 millioner kroner i lønn for åtte måneder.

Frislid har ikke kommentert den brå avgangen til mediene utover en børsmelding fredag, der det sto at hun selv «hadde valgt å forlate selskapet». Det har heller ikke lyktes DN å komme i kontakt med Frislid i det siste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.