Det er det danske flybransjemediet Check-in.dk som mandag morgen melder at Norwegian har fått åpnet to nye ruter fra henholdsvis København og Stockholm til Bangkok i Thailand. Flyene får tillatelse til å fly igjennom russisk luftrom som går igjennom det sørlige europeiske Russland.

Fra Oslo, Stockholm og København

Men den gamle luftfartsavtalen som gir SAS enerett på å fly igjennom russisk luftrom i Sibir er fortsatt en sten i skoen for Norwegian-sjef Bjørn Kjos. I lang tid har han stått på for å få tillatelse til å fly denne såkalte Sibir-ruten over det nordlige Russland.

– Turismen fra Asia øker voldsomt, men Norge er den store taperen. Sverige, Finland og Island har tatt en mye større bit av denne kaken, sa Kjos under en presentasjon om selskapets strategi for 2018 forrige uke.

Selv om Norwegian ikke har fått til en generell åpning av luftrommet, har det likevel fått slått to huller på den russiske veggen i form av konkrete tillatelser.

I november 2016 fikk Norwegian lov til å fly ruten Oslo-Bangkok gjennom russisk luftrom i Europa. Og nå er det altså åpnet for at selskapet her også får lov til å fly til Bangkok fra København og Stockholm.

Hittil har Norwegian måtte øst for Russland, gjennom Ukraina, Romania og Svartehavet.

Bangkok og Singapore

Rutene til Bangkok er sammen med en knapt fire måneder gammel rute mellom London Gatwick og Singapore flyselskapets eneste ruter mellom Asia og Europa, mens selskapet har rundt 40 ruter mellom Europa og Nord-Amerika.

Norwegian har imidlertid allerede sikret seg landingstillatelser til å kunne åpne ruter mellom Skandinavia og Singapore, som selskapet kan benytte seg av dersom russiske myndigheter åpner for nye konkrete ruter.

Men uten muligheten for å fly gjennom Sibir-korridoren blir flyvetiden for lang, skriver Check-in.(Vilkår)

Fem kontroversielle Youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert: