Ryanair-toppen peker på at kostnadsspiralen har gjort det vanskelig å tjene penger. De fem neste årene tror han at billettprisene vil stige.

– Det er blitt for billig. Jeg synes det er absurd hver gang jeg flyr til Stansted at togturen til London er dyrere enn flybilletten, sier Michael O’Leary i et intervju med Financial Times.

Høyere oljepriser og miljøavgifter vil drive opp snittprisen på Ryanair-billetter, ifølge Ryanair-sjefen.

I tre tiår har selskapet gjort butikk på lavprisbilletter gjennom å jakte kostnadskutt.

– Det er blitt min rolle. Jeg har tjent mye penger på å gjøre det. Til syvende og sist tror jeg ikke luftfart er bærekraftig med en snittpris på 40 euro. Det er for billig til det. Jeg tror likevel at det vil være billig og oppnåelig med 50 og 60 euro.

EasyJet og Wizz Air har allerede varslet dyrere billetter, men O’Leary er den første til å varsle prisoppgang på lengre sikt, ifølge Financial Times.

Det irske flyselskapet har sikret seg bra mot oljeprisoppgang ut året, men Ryanair-sjefen tror inflasjonspresset med økte lønninger og avgifter vil ramme bransjen hardt neste år.

Snittprisen på typiske Syden-reisemål i Portugal, Spania og Hellas har allerede gjort et prishopp ut fra London. Storbyer som Aten, Barcelona og Milano har derimot falt i pris, ifølge pristjenesten Kayak.

Her hjemme har det kommet inn nye lavprisaktører som Flyr og Norse Atlantic. Wizz Air la derimot ned sine norske baser innenriksflyvninger etter kort tid. Nå betjenes norske flyplass fra utenlandske baser.

Anna Helene Kjos-Mathisen fløy en annen vei enn far og Norwegian-gründer Bjørn Kjos
Selv om hun hverken ble jagerpilot eller purser hentet hun likevel inspirasjonen til å jobbe som pilot hjemmefra.
01:37
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.