Etter fem dager er den svenske pilotstreiken i SAS over. Ifølge selskapet er rundt 100.000 passasjerer og rundt 1000 flyvninger blitt rammet av streiken. De økonomiske effektene er det for tidlig å tallfeste, understreker SAS.

SAS-sjef Rickard Gustafson opplyser tirsdag kveld at selskapet forventer at flytrafikken normaliseres i løpet av de nærmeste dagene. Onsdag vil det imidlertid fortsatt være store forsinkelser, siden mange av flyene nå står på feil sted.

- Vi kommer til å begynne med å hente hjem alle passasjerer som sitter fast på charterdestinasjoner, og deretter går vi trinnvis tilbake til det normale, sier Gustafson.

- Det har vært en vanskelig prosess og vi er nå lettet over at streiken er avblåst og at våre kunder kan komme seg avgårde som planlagt. Jeg beklager virkelig at så mange kunder har blitt rammet av denne streiken, sier SAS-sjefen i en melding fra selskapet tirsdag.

Fikk nytt forslag

Etter at forhandlingene hadde ligget nede siden søndag kveld fikk Svensk Pilotförening og SAS et nytt forslag til løsning som de skulle ta stilling til innen klokken 17 tirsdag, melder nyhetsbyrået TT.

Et kvarter senere meldte Sveriges Radio at streiken er over.

Streiken har ført til rundt 1000 innstilte flyvninger og totalt har 100.000 passasjerer blitt rammet, ifølge SAS.

Partene er enige om en lønnsvekst på 2,2 prosent og en felles lønnsstige for alle pilotene, opplyser Gustafson på et pressetreff i Stockholm tirsdag, gjengitt av blant annet SVT. Avtalen gjelder i ett år fra 1. april i år.

Flygerne er ikke fornøyd med resultatet, og mener begge parter må ta ansvar for konflikten.

– Vi er alle tapere, men de største taperne er selvsagt kundene. Partene må se hverandre i øynene og spørre seg hvordan vi skal forhandle i fremtiden, sier leder Peter Larsson i SAS-pilotene SPF ifølge NTB.

- Vi hadde håpet på mer, men vi lykkes i å finansiere en ny lønnsskala for våre unge piloter. De får en betydelig bedre lønn nå og bedre lønnsutvikling, sier Larsson.

SAS-flygere i Sverige har siden fredag streiket med krav om høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Streiken omfattet ikke fly med norske og danske flygere. (©NTB)

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Dette er verdens beste restauranter  

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
 

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.