Milliardene renner ut av SAS, og flyselskapet står midt i en krevende refinansiering. Tirsdag meldte SAS' konsernsjef Anko van der Werff behov for minst 9,5 milliarder svenske kroner i fersk egenkapital, samt at 20 milliarder svenske kroner i gjeld må gjøres om til egenkapital.
Svenske SVT melder at et økonomisk sammenbrudd i SAS kan bety at den kinesiske statseide banken CDB blir indirekte eller direkte deleiere i SAS. Tidligere har CDB og SAS inngått en langsiktig avtale der SAS solgte fire Airbus-fly til CDBs irske datterselskap CDB Aviation, som igjen leier flyene tilbake til SAS.
SAS ønsker å gjøre om mest mulig av leasingforpliktelsene til aksjer.
Fire fly solgt til Kina
Det var sommeren 2020 at SAS inngikk en avtale om at tre kort- og mellomdistansefly av typen Airbus A320 og ett langdistansefly av typen Airbus A350 ble solgt videre til CDB Leasing, og deretter leid tilbake til SAS. Handelen ble gjennomført i 2021.
Det er uklart hva transaksjonen på salg og tilbakeleie av de fire flyene har bidratt til økte leasingforpliktelser hos SAS. Det er denne gjeldsposten som eventuelt skal bli gjort om til aksjer, om SAS reddes fra konkurs.
Da SAS bestilte de første flyene av typen Airbus A320neo i 2011, betalte selskapet rundt 400-500 millioner svenske kroner per fly. Da SAS bestilte nye langdistansefly i 2013, ble prisen på mellom 1,2 og 1,5 milliarder svenske kroner per fly. Disse prisene legger til grunn at SAS har fått en rabatt på 30-40 prosent, sammenlignet med offisielle prislister, som er bransjestandard.
I så fall vil verdien av flyene samlet utgjøre mellom to og 2,5 milliarder svenske kroner. I årsrapporten for regnskapsåret 2020-2021 skriver SAS at innbetalinger fra «sale and leaseback» av fly har gitt en positiv kontantstrøm på nær 2,5 milliarder svenske kroner. Dette tallet kan imidlertid inkludere flere lignende transaksjoner, og ikke bare handelen med kinesiske CDB.
97 prosent utvanning
I SAS' investorpresentasjon fra kvartalsregnskapet tirsdag, heter det at dagens aksjonærer må vente en kraftig utvanning når den nye egenkapitalen på 9,5 milliarder hentes inn.
– En betydelig del vil trolig bli hentet fra nye investorer, som vil medføre utvanning av dagens aksjonærer, skrev ledelsen.
I en fersk analyse fredag skriver analytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank at det er trolig med en utvanning på inntil 97 prosent av verdiene for dagens aksjonærer, om et bytteforhold fra forrige refinansiering i 2020 legges til grunn.
Blant dagens aksjonærer er trioen bestående av Wallenberg-familien, den danske stat og den svenske stat sentrale. Ifølge SAS-ledelsen kan de to statlige eierne få problemer med å stille med egenkapital til SAS på grunn av EUs regelverk. Dette åpner for nye investorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.