Kaoset startet før soloppgang søndag morgen: Nederland besluttet å stenge for alle flyvninger fra Storbritannia med umiddelbar virkning og frem til og med nyttår i første omgang. Noen timer senere fulgte Belgia og Italia med lignende tiltak, og så Østerrike.

Tyskland og Frankrike hadde ved 17-tiden søndag ikke bestemt om flyvningene til øyriket skal stenges midlertidig eller ikke, men flere medier melder at det kan skje på kort varsel. Ved 17.30-tiden meldte Der Spiegel at den tyske regjeringen arbeider med lignende endinger i reiserestriksjoner mellom Storbritannia og Tyskland.

Like før kl. 19.30 kom bekreftelsen på at også Frankrike og Sverige stenger sine grenser for reisende fra Storbritannia.

- Vi forbereder en beslutning om å stenge for innreise fra Storbritannia, sier innenriksminister Mikael Damberg i Sverige til SVT.

Grensene stenges etter at Storbritannia meldte om funn av en betydelig mer smittsom versjon av koronoviruset lørdag.

Den plutselige stengingen kommer mens flere europeere er på reisefot, sammenlignet med de siste månedene, fordi mange skal hjem til jul. Stengte grenser førte til flere kansellerte fly på Heathrow-flyplassen i London søndag, men de fleste flyene gikk fortsatt som normalt.

SAS og flere andre flyr videre

Søndag ettermiddag var et SAS-fly på vei fra London til Oslo – det landet klokken 18.15 – som ett av tre fly fra Storbritannia til Norge denne dagen. British Airways og Ryanair landet tidligere søndag.
Søndag ettermiddag var et SAS-fly på vei fra London til Oslo – det landet klokken 18.15 – som ett av tre fly fra Storbritannia til Norge denne dagen. British Airways og Ryanair landet tidligere søndag. (Foto: Flightradar24.com)

SAS, British Airways og Ryanair hadde alle flyvninger fra London-flyplasser til Oslo søndag. SAS hadde et fly på vei fra London-Heathrow som landet i Oslo klokken 18.15. Flyet var operert av datterselskapet SAS Ireland, som har mannskap stasjonert på Heathrow. Selskapet melder at det ikke har gjort noen endringer i ruteplanene de neste dagene som følge av den nye utviklingen i Storbritannia.

Informasjonssjef John Eckhoff i SAS sier ruteplanen frem mot jul går som normalt. SAS flyr også fra København og Stockholm til London.

– Gjennom hele pandemien har vi forholdt oss til ulike myndigheters stadig skiftende råd og restriksjoner. Det vil vi selvsagt også måtte gjøre dersom noen av de skandinaviske landene innfører reiserestriksjoner. Vi følger saken tett og gjør fortløpende vurderinger, sier Eckhoff.

– Vil reisende få refundert billetter om de ikke ønsker å dra til eller fra Storbritannia?

– Hvis vi flyr, gjelder vanlige billettvilkår, svarer han.

I klartekst betyr det at de billigste billettypene SAS Go Light og SAS Go Smart ikke kan refunderes, men selskapet tilbyr en voucher som kan veksles inn i billett senere om ønskelig.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til TV 2 at helsemyndighetene søndag kveld sendte ut en sms til alle reisende som kom med fly fra Storbritannia, der de bes om å teste seg, og får en påminnelse om karantene.

Både SAS og British Airways fortsetter å fly mellom London og Oslo, og langt fra alle får refusjon. Her er de to aktørene sammen på Oslo Lufthavn i fjor.
Både SAS og British Airways fortsetter å fly mellom London og Oslo, og langt fra alle får refusjon. Her er de to aktørene sammen på Oslo Lufthavn i fjor. (Foto: Per Thrana)

Flere nekter refusjon

Også i Storbritannia skaper det frustrasjon at flere hjemlige flyselskaper ikke vil gi refusjon selv om passasjerer med billett til andre land blir møtt med strengere innreisekrav eller fare for å bli stengt ute av andre land i løpet av de kommende dagene.

Ifølge Bloomberg har British Airways, Virgin Atlantic og Ryanair holdt fast ved reglene som sier at det ikke er mulig å refundere billetter som ikke var refunderbare i utgangspunktet. Derimot har lavprisselskapet Easyjet endret på reglene, og lar folk avbestille også de billigste billettene.

– Vi forstår at noen kunder nå er nødt til å endre på reiseplanene, skriver Easyjet i en melding søndag, ifølge Bloomberg.

Norwegian har for tiden ingen flyvninger til og fra Storbritannia – og flyr bare på norsk innenriks.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.