Offisielt begynte jakten på ny styreleder i SAS like over nyttår.
Etter generalforsamlingen i Stockholm tirsdag sier nyvalgt styreleder Carsten Dilling (55), tidligere konsernsjef i det danske telekomselskapet TDC, at samtalene blant eierne og styret begynte lenge før.
– Jeg tror jeg har vært på en «short list» til valgkomiteen siden mai i fjor, sier Dilling til DN.
Tirsdagens årsmøte hadde på forhånd blitt utsatt én måned fordi jakten på styreleder tok lenger tid enn ventet. Dilling har sittet fire år i SAS-styret.
– Det har ikke vært mye dramatikk i forløpet, men jeg har brukt en del tid på å tenke gjennom det. Det er et verv som krever mye tid. Skulle jeg inn i det, ville jeg at jobben gjøres ordentlig, sier han.
Venter flere oppkjøp
SAS blir med jevne mellomrom omtalt som en oppkjøpskandidat i flybransjen og av de tre statlige eierne, som har litt under 40 prosent av flyselskapet, har både Sverige og Norge ivret for et salg.
Dilling tror SAS kan bli en del av spillet.
– Det er helt klart at europeisk luftfart er moden for flere sammenslåinger fordi det finnes betydelige stordriftsfordeler i bransjen. I USA har vi sett det samme for en del år tilbake, sier Dilling.
De siste ti årene har flere flyselskaper i USA fusjonert til tre store: SAS’ samarbeidspartner United Airlines, Delta Air Lines og American Airlines.
I Europa er det også tre store – tyske Lufthansa, British Airways og Air France-KLM – men flere nasjonale flyselskaper består.
– Jeg tror en stor bølge av oppkjøp også vil komme til Europa, sier Dilling, og legger til:
– SAS har ikke en naturlig størrelse til å lede an en konsolidering. Vår jobb blir å ha en forretningsplan som gjør at vi er et velfungerende og pålitelig aktør og passe på en sterk posisjon i Skandinavia. Da vil vi automatisk komme i spill når tiden er inne, sier han.
SAS blir ofte knyttet til samarbeidspartner Lufthansa i alliansen Star Alliance, men etter at et oppkjøp havarerte i 2008, har tyskerne kjøpt opp andre selskaper i stedet. Det siste året har SAS vist frem største overskudd på over 20 år.
– Vil bedre resultater påvirke et mulig salg?
– Det tror jeg ikke på kort sikt, sier Dilling.
Alt på ett kort
Dilling sier fornyelse av flyflåten blir en viktig del av arbeidet fremover. Blant selskapets egne fly er snittalderen over 12 år, og de eldste Boeing 737-flyene har en snittalder på over 14 år. Til sammenligning har Norwegians fly en snittalder på 3,6 år.
Tirsdag fortalte SAS om bestilling av 50 nye kortdistansefly fra europeiske Airbus med levering frem mot 2023. Konsernsjef Rickard Gustafson sa i vinter at selskapet planla nettopp en slik bestilling.
Om å få en flåte der alle flyene er fra én fabrikk, sier Dilling:
– Prismessig er jeg overbevist om det har hjulpet oss å velge en enhetsflåte fra Airbus, sier han.
Vanligvis får flyselskapene rabatt på mellom 30 og 50 prosent av såkalt listepris ved en stor ordre. SAS vil ikke si hva det har betalt for flyene av typen Airbus A320neo. Når tidligere kjøp tas med, har det 63 fly i bestilling. Det skal erstatte 67 Boeing 737-fly i dag.
Flåtesjef Niklas Hårdänge sier om de neste årene:
– Vi har opsjoner på å leie ytterligere fem fly fra leasingselskaper og kan kjøpe flere fly direkte fra fabrikken. Vi er opptatt av å ha en fleksibilitet så kapasiteten kan bli større, mindre eller lik i dag, sier Hårdänge.
I tillegg vil SAS innen fem-seks år vurdere fremtidig behov for innleie av mindre fly, der SAS i dag har avtale med fire andre selskaper.
Inn i valgkomiteen
På tirsdagens årsmøte ble det bestemt at styrelederen i fremtiden skal være med i selskapets valgkomité som foreslår personer til styret. Hittil har valgkomiteen blitt ledet av en representant for Den svenske stat, og det er ukjent hvem som skal lede i fremtiden.
– Personlig synes jeg det er en god idé å sikre at valgkomiteen er oppdatert på den daglige virksomheten og styrearbeidet, sier Dilling.
I Norwegian har styreleder Bjørn H. Kise tidligere fått kritikk for at han som styreleder og representant for største eier, i samarbeid med Bjørn Kjos, også er fast leder av valgkomiteen.(Vilkår)