Pilotstreiken har et uvanlig stort omfang fordi den har rammet nær 330.000 SAS-passasjerer på seks dager.

Men også for selskapet er det dramatisk.

SAS taper et sted mellom 50 og 100 millioner kroner hver dag mens streiken pågår, og på sjette dag med streik kan tapet totalt ha kommet opp i 500 millioner kroner. Aksjekursen har falt med 11 prosent i Stockholm på én uke.

SAS’ styreleder, den danske styregrossisten Carsten Dilling, sier til DN at streiken er en trussel mot selskapets fremtid og med det en viktig del av infrastrukturen i Skandinavia.

Onsdag klokken 11 møttes forhandlere fra piloter i tre land og SAS hos Riksmekleren i Oslo i et forsøk på å få slutt på streiken.

Tre store eiere gir støtte

Dilling sier til svenske Expressen at pilotene stiller «helt urealistiske krav» og at de største eierne står bak selskapet i konflikten med pilotene. Det vil si at den svenske og danske stat – som samlet eier vel 31 prosent av selskapet – har gitt støtte til styret og ledelsen i selskapet. Norge solgte seg helt ut i fjor.

Dilling utdyper til DN hvorfor SAS-styret er opptatt av at ledelsen ikke gi etter for krav som kan øke kostnadsnivået betydelig. Han sier selskapet i dag har en sterk posisjon.

– Posisjonen vår er viktig – både for infrastrukturen, for skandinaviske arbeidsplasser og vekst i samfunnet. Vi kan ikke sette det på spill. Pilotstreiken er meget alvorlig for SAS, sier han.

Dilling var konsernsjef i den danske telegiganten TDC frem til 2015 og har i dag en rekke styrelederverv.

Også Jacob Wallenberg i industrikonglomeratet Wallenberg – største private eier med nær syv prosent av aksjene – sier til Svenska Dagbladet at pilotstreiken truer selskapets fremtid, og at SAS vil få samme økonomiske problemer som i 2012 om det gir etter for pilotenes krav.

Forsvarer SAS-sjefens lønn

Dilling gir SAS-sjef Rickard Gustafson og ledelsen æren for å ha snudd utviklingen i selskapet til overskudd de senere år.

– Det er nødvendig med et velfungerende og pålitelig flyselskap i Skandinavia. SAS-ledelsen har endret selskapet de senere år fra en krise og til en virksomhet med en unik posisjon i et svakt marked med flere konkurser og ustabil økonomi, sier Dilling.

De fire pilotforeningene har reagert på at Gustafson i 2016 av styret fikk en økning i lønn og oppspart pensjon på 35 prosent. Da SAS var nær konkurs i 2012, gikk Gustafson ned i lønn akkurat som andre ansattgrupper. Men det var midlertidig.

– Han har tatt igjen alt sammen fra 2012. Da er det bemerkelsesverdig at vi blir møtt med at det er skyhøye krav vi kommer med. Vi ønsker bare å ta igjen en liten del av denne forskjellen, sa Christian Laulund, leder i Norske SAS-flyveres forening, til NRK denne uken.

Dilling viser til Gustafsons opprinnelige lønn og at lønnen må være konkurransedyktig, sammenlignet med andre børsnoterte selskaper i Sverige.

– Gustafson ble ansatt i SAS i februar 2011 med en årslønn på ti millioner svenske kroner. I 2018 var lønnen på 11,2 millioner svenske kroner. Det tilsvarer en lønnsøkning på vel 12 prosent og det ligger innenfor den generelle lønnsjusteringen i svensk arbeidsmarked, sier Dilling.

Inklusive pensjon fikk Gustafson utbetalt 16,2 millioner kroner i fjor.

Tidligere styreleder Fritz H. Schur begrunnet lønnshoppet i 2016 med at det var viktig for SAS å ha konkurransedyktige betingelser og ligge på nivå med andre toppsjefers lønn i Sverige.

Vil ikke gi 13 prosent

Pilotene har hatt et lønnskrav på 13 prosent.

Andre ansattgrupper er blitt enig med selskapet om en kollektivavtale og lønnsvekst som før arbeidslivet for øvrig, de såkalte frontfagene. I Norge er veksten for frontfagene på rundt tre prosent i år.

– Det er viktig at vi raskest mulig får en ny kollektivavtale, akkurat som vi har lykkes med våre andre medarbeiderforeninger. Det er viktig for hele SAS og Skandinavia at ledelsen kan fortsette arbeidet, sier Dilling.

Jacob Wallenberg representerer den største private eieren i SAS.
Jacob Wallenberg representerer den største private eieren i SAS. (Foto: Roger Schederin)

Wallenberg sier til Svenska Dagbladet at det truer selskapet om man gir etter for pilotene:

– De vil at SAS skal tilbake til slik det så ut før 2012. Det at vi gjorde endringer i 2012 var en forutsetning for at SAS skulle overleve, og det er en forutsetning også i dag, sier Wallenberg.

Onsdag var København-børsen eneste med handel i SAS-aksjen og kursen steg over fem prosent på nyheten om ny megling i Oslo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.