Den danske forretningsmannen Fritz H. Schur (66) meldte mandag ettermiddag at han gir seg som styreleder i SAS etter vel ti år og til sammen 17 år i styret.

SAS’ største pilotforening i Norge vil stille ett krav for etterfølgeren.

– Nå er det på tide med en norsk styreleder, sier Christian Laulund, SAS-kaptein og leder for Norske SAS-flyveres forening.

Han peker på at det er over ti år siden selskapet hadde enten norsk styreleder eller toppsjef.

– Ledelsen i dag er nesten helsvensk. Det er kutyme i SAS for at alle tre skandinaviske landene skal være godt representert blant ledende personer i selskapet. Vi forventer at SAS lever opp til det skandinaviske navnet, sier Laulund.

Nesten ikke norsk

Ved tidligere stolbytter har selskapet fått kallenavnet «Svensk Alt Sammen».

På hovedkontoret i Frösunda utenfor Stockholm er seks av syv i toppledelsen svenske, inkludert konsernsjef Rickard Gustafson (53). Operativ direktør Lars Sandahl Sørensen er dansk, mens nordmennene er borte etter at Eivind Roald gikk ut i fjor. Derimot er norske Torbjørn M. Wist (49) ansatt som ny finansdirektør og begynner i mars.

I SAS-styret har tidligere Posten Norge-sjef Dag Mejdell (60) vært andre nestleder i ti år. Til DN er han ordknapp om ambisjoner videre:

– Jeg er utenlands og opptatt dessverre.

– Er du aktuell som ny styreleder i SAS?

– Det har jeg ingen kommentar til, i så fall. Jeg tror vi bare får ha det til gode. Ha en god dag, sier Mejdell.

Også konserndirektør i Telenor, Berit Svendsen (54), har vært med i SAS-styret siden 2016. Hun besvarte ikke DNs oppringing tirsdag.

Yngve Carlsen er SAS-kaptein og leder i Norsk Flygerforbund.
Yngve Carlsen er SAS-kaptein og leder i Norsk Flygerforbund. (Foto: Norsk Flygerforbund)

De norske pilotene vil ikke si hvem som er deres favoritt.

– Det viktigste er at man finner rett kandidat. Eivind Roald er jo ledig, sier Yngve Carlsen, leder for Norsk Flygerforbund.

Han peker på at Norge er det største enkeltmarkedet for selskapet.

Holder helt åpent

Leder for valgkomiteen, avdelingssjef Carl Rosén i det svenske Næringsdepartementet, vil ikke si hvilke kandidater som står på listen. Han sier det er positivt at skiftet kommer etter en vellykket omstilling av selskapet.

– Det hadde vært mye vanskeligere å rekruttere en ny leder bare for et par år siden.

– Hvem ser dere etter som styreleder?

– Det handler om å finne en kandidat som har innsikt i de store utfordringene til SAS, og kan håndtere både forretningene og det politiske arbeidet, sier Rosén.

– Hvor mye har nasjonalitet å si?

– Utgangspunktet er at vi skal ha et kompetent styre, og i neste omgang kommer nasjonalitet. Det er en stor fordel å ha hele Skandinavia som rekrutteringsbase, sier han.

Det er ventet at valgkomiteen legger frem et forslag innen én måned og generalforsamling blir avholdt 5. mars.(Vilkår)

Med denne kommer du deg ut av brøytekanten
Subaru XV viser seg fra sin beste side når været er på sitt verste.
01:14
Publisert: