Tirsdag morgen gjorde næringsminister i den svenske regjeringen, Karl-Peter Thorwaldsson (S) , det klart at den svenske stat ikke vil delta med ny egenkapital i SAS. Den svenske stat er en av de to store aksjonærene i SAS sammen med den danske stat, men de to er tydeligvis ikke samkjørt denne uken:
– Jeg har notert meg den svenske stats melding vedrørende SAS og SAS’ transformasjonsplan, SAS Forward, og tar denne til etterretning, sier den danske finansministeren Nicolai Wammen (S) til DN.
Den danske stat er jevnstor med den svenske på eiersiden i SAS, hver med 21,8 prosent av aksjene. I tillegg er de svært betydningsfulle som kreditorer etter at de for snart to år siden la opp til en finansiell støttepakke på 14 milliarder svenske kroner under korona. Mye av dette var ulike gjeldsinstrumenter.
Avklaring i «midten av juni»
– Regjeringen vil sammen med avtalepartene vurdere SAS’ plan, og hvordan den danske stat kan bidra til SAS’ samlede plan. Jeg forventer at vi har en beslutning om dette i midten av juni, kommenterer Wammen.
Den svenske næringsministeren var tirsdag meget klar på at det ikke var aktuelt å bli med i egenkapitalinnhentingen på 9,5 milliarder svenske kroner. Dermed blir den svenske eierandelen redusert, selv om noe av gjelden skulle bli omgjort til aksjer.
Både den danske og svenske stat kan være forhindret i å delta i nye egenkapitalemisjoner i SAS som følge av EUs regelverk.
– Av hensyn til SAS’ status som børsnotert selskap og statens økonomiske interesser, har jeg ikke ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Wammen.
SAS-sjef Anko van der Werff uttalte til DN tirsdag formiddag at han snakket med de danske politikerne:
– Jeg synes samtalene med Danmark er åpne og konstruktive, men det holdes mellom oss. Det er en politisk prosess på gang, og jeg må respektere det. Det er beslutningsprosesser som pågår separat i Sverige og Danmark, og vi snakker med begge to, sa van der Werff.
Norge henter inn finansiell rådgivning
Den norske stat solgte aksjeposten på knappe ti prosent for litt under 600 millioner kroner sommeren 2018.
Men også den norske stat er kreditor i SAS, etter at SAS lånte 1,5 milliarder kroner i den statlige koronapakken. Som DN skrev før helgen, har næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hentet inn finansiell rådgivning fra ABG Sundal Collier og juridisk bistand fra Advokatfirmaet Wiersholm. Et mulig utfall for Vestre, er at regjeringen på nytt ender opp med SAS-aksjer. Et annet alternativ er at regjerningen gjør som den gjorde under Norwegian-refinansieringen, da den på nytt tok en kreditorrolle, men da på strengere vilkår. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.