I det pilotstreiken i SAS var avblåst i sommer het det seg at kabinpersonalets foreninger skulle inn til forhandlinger i september. Da var disse allerede skjøvet ut i tid, og plutselig dukket en frist opp for disse forhandlingene i en domstol i New York – der SAS går gjennom en konkursbehandling.

I løpet av denne refinansieringen er nemlig SAS avhengig av en brolånsfinansiering på omkring syv milliarder kroner, og långiver Apollo Capital Management har satt som krav at det skal være arbeidsro internt i selskapet. Utbetalingen fra Apollo er skissert over to delbetalinger, der SAS har fått den første på 3,5 milliarder svenske kroner, men der det var satt en tidsfrist for å få den andre overføringen.

Apollos krav er at alle avtaler med fagforeningene skulle være inngått i løpet av høsten, men fristen i slutten av oktober røk. Om ikke det var nok at diskusjonen med kabinen er uten fremdrift – vinteren nærmer seg. Om få uker kommer juleferien, som for ethvert flyselskap i Nord-Europa er siste lyspunkt, før den to måneder lange vintersesongen kommer. Da alle er ventet å gå med underskudd.

– Jeg håper ikke at kabinpersonalets foreninger bare av taktiske årsaker lar klokken tikke for å legge press på oss. Vi er helt avhengige av en god avtale med dem så vi kan forsikre våre finansielle investorer om at SAS er et selskap det er verdt å investere i, sier konsernsjef Anko van der Werff.

«Så mye kontanter som mulig»

På begynnelsen av året lanserte van der Werff redningsplanen SAS Forward, som inkluderer et kostnadsprogram med mål om å kutte 7,5 milliarder svenske kroner i årlige kostnader.

– Vi fikk på plass en avtale med pilotene på 5,5 år, og vi avhenger av en lignende avtale med kabinpersonalet og at den kommer på plass fort, sier van der Werff.

Overfor DN sier han at fristen i oktober var «intern», men han legger ikke skjul på at SAS nå er på overtid. Personlig bruker han imidlertid ikke mye tid på forhandlingene i Norge, da han er for travelt opptatt i arbeidet med leasinghusene og andre kreditorer:

– Jeg må bruke tiden min på å kutte gjelden vår og å få på plass avtaler med leasinghusene. Vi forhandler nå bokstavelig talt med hele verden.

– Og når vi forhandler med hele verden, er kabinpersonalet også nødt til å bli med på en løsning, fortsetter van der Werff.

Kun et par langhelger skal være den ferietiden van der Werff har tatt ut etter den opprivende konflikten med pilotforeningene i juli. Grunnen er den strengt pressede finansielle situasjonen SAS befinner seg i. Samtidig som gjelden skal kuttes haster det med å få på plass siste del av brolånet, som har spesielle egenskapen og i finansiell terminologi i USA omtales som debtor-in-possession (DIP).

– Vi må ha samarbeid mellom SAS og kabinpersonalet slik at vi kan få tilgang på den andre delen av DIP-lånet som kan finansiere oss gjennom restruktureringen. Jeg håper kabinpersonalet ser at dette er en reell finansiell restrukturering vi holder på med i USA, der vi skal kutte én milliard svenske kroner i årlige utgifter til leasinghusene.

– Hvor lenge kan SAS holde på uten den andre delen av brolånet?

– Det kan jeg ikke gå inn på, da vi er i en stilleperiode før vi rapportere de neste kvartalstallene våre. Men la det være sagt: Alle flyselskap er avhengig av så mye kontanter som overhodet mulig før vintersesongen kommer.

Ingen oppdatering på to uker

Etter det DN forstår oppfattes det fra begge hold at forhandlingene på kabinsiden trekker ut i tid. Det er allerede gått to uker siden riksmekleren samlet de norske fagforeningene og SAS-ledelsen til en frivillig forhandling uten at det har kommet nye oppdateringer.

– De siste forhandlingene har gått et år på overtid så vi er vant til at det tar tid. Det er ikke satt noen tidsfrist fra selskapets side, sier leder for SAS Norge Kabinforening, Martinus Røkkum.

Han har tidligere uttalt til DN at «dialogen har vært god, men vi står langt fra hverandre». Røkkum la samtidig til at de kabinansatte i SAS lå «veldig langt bak lønnsmessig» sammenlignet med andre selskaper i Norge og at mye av uenigheten med ledelsen dreide seg om lønn.

– Siden den frivillige meglingen har vi hatt noe dialog med ledelsen, men det er ikke planlagt nye forhandlinger på nåværende tidspunkt, sier Røkkum.

Fra SAS' side sies det at de har mål om å ta opp forhandlingene igjen på mandag. Hos kabinpersonalet understrekes det at møtet kun er et «oppklarende arbeidsmøte», men riksmegler Mats Wilhelm Ruland skal likevel bistå partene igjen på mandag.

Riksmekleren er koblet på

Ruland, som sto sentral i forhandlingene mellom SAS-ledelsen og de fire pilotforeningen fra Danmark, Sverige og Norge i sommer, vil ikke torsdag uttale seg om dialogen han har hatt med partene i det siste. Ruland bisto partene – den lokale SAS-ledelsen i Norge og de to norske kabinforeningene – da de møttes i midten av november. Da hadde ikke de innledende rundene med samtaler gitt ønsket resultat.

Riksmekler Mats Wilhem Ruland ledet forhandlingene i Stockholm i forkant og under den 15 dager lange pilotstreiken i sommer.
Riksmekler Mats Wilhem Ruland ledet forhandlingene i Stockholm i forkant og under den 15 dager lange pilotstreiken i sommer. (Foto: Hedvig Idås)

– For at det skal være aktuelt med en tvungen megling, må det komme en plassoppsigelse først, og det er ikke blitt innlevert ennå, uttalte Ruland for to uker siden.

En plassoppsigelse må leveres inn 14 dager før en eventuell streik kan begynne. Foreløpig har ikke fagforeningene sendt inn en slik advarsel.

I høst er det kun de to norske kabinforeningene som skal inn til frivillig megling, da de forholder seg til en kollektiv avtale som er åpen. Den løper til partene blir enige om en ny, men i Danmark og Sverige er foreløpig ikke avtalene ute på dato da de varer til mars neste år.

Vil ha elfly og hydrogen

Torsdag var SAS-sjefen i Oslo for å delta på Zerokonferansen der han skulle være med på å promotere hydrogensatsing i luftfarten. Som DN skrev i midten av september har SAS signert en intensjonsavtale om levering av to nye elfly med levering i 2028.

– Først og fremst handler dette om luftfartens rolle i samfunnet og vi vil vise den yngre generasjonen at vi investerer i fremtidens mobilitetsløsninger, sa van der Werff til DN da.

På spørsmål om hvor mange slike fly – som med en rekkevidde på 400 kilometer kan dekke kortere ruter innenriks på den norske og svenske kysten – svarte van der Werff at han ser for seg at elfly kan utgjøre 20–25 prosent av flåten.

SAS har denne høsten en flåte på 100 små og store jetfly, i tillegg til andre fly som det leier inn fra tredjeparter. Forhandlingene i den amerikanske konkursdomstolen kan imidlertid føre til at flåten blir trimmet, noe som trolig går ut over eldre modeller og langdistansefly.

– Dette handler om bærekraft, og vi er sterkt engasjert i dette. Vi vil bruke tid og krefter på å komme fremover på dette området, sier SAS-sjefen om at han unner seg en dag på energikonferansen i Oslo.

Han viser til at USAs president Joe Biden har sagt at det offentlige skal investere kraftig for å få USA på en mer miljøvennlig kurs.

– En ting er vårt ønske om elektrifiserte fly, men vi ønsker minst like mye at vi får tilgang på mer miljøvennlig drivstoff. I dag koster dette fem til ti ganger mer enn tradisjonelt drivstoff, og produksjonen av alternativt drivstoff er altfor liten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.