Toppsjefen i ett av verdens raskest voksende flyselskaper, Qatar Airways, har liten tro på kvinner som vil nå opp på hans eget nivå, i hvert fall i flybransjen.

Qatar-sjef Akbar Al Baker fikk spørsmål denne uken fra en reporter om hva som kan gjøres for å få kvinner til å bli representert som toppledere i hans bransje i Midtøsten. Han svarte med å bruke Qatar Airways som eksempel:

– Selvsagt må det ledes av en mann, for det er en veldig utfordrende posisjon, sa Al Baker, ifølge Bloomberg News.

Svaret skal ha utløst tilrop fra salen der utsagnet falt.

Kan kjøpe Norwegian

Store deler av flybransjen er samlet på et årlig toppmøte til organisasjonen International Air Transport Association (IATA) i Sydney denne uken. Årsmøtet alternerer rundt i verden i juni hvert år og samler de fleste av toppsjefene i bransjen.

Qatar Airways er største eier i International Airlines Group (IAG) i London, som blant annet eier British Airways. IAG meldte i april at det har kjøpt nær fem prosent av aksjene i Norwegian og vil by på selskapet. Hvis IAG gjør alvor av planene senere, kan Qatar-sjef Al Baker indirekte bli største eier i Norwegian.

Norwegian meldte i mai at det har avslått to indikative forslag fra IAG om bud på selskapet. IAG-sjef Willie Walsh har sagt at selskapet ikke venter seg nye fremstøt overfor Norwegian de neste ukene eller månedene.

Måtte moderere seg

Qatar-sjef Al Baker ble søndag utropt til ny styreleder i IATA som består av toppledere i 31 flyselskaper og er omtalt som én av verdens største gutteklubber, ifølge Bloomberg News. I styret sitter også SAS-sjef Rickard Gustafson som eneste medlem fra Skandinavia.

Qatar Airways, med base i Doha (bildet), er ett av verdens raskest voksende flyselskaper.
Qatar Airways, med base i Doha (bildet), er ett av verdens raskest voksende flyselskaper. (Foto: Per Thrana)

Toppsjef Alan Joyce i australske Qantas Airways forsøkte å vise en annen side og sa deres ledelse består av 40 prosent kvinner.

– Det er den riktige måten å gjøre det på for virksomheten og dessuten moralsk sett, sa Joyce.

Al Baker prøvde å moderere sitt utsagn til Bloomberg TV etter pressekonferansen.

– Jeg har bare henvist til en individuell (posisjon, journ. anm.). Jeg refererte ikke til bemanningen generelt sett, sa Al Baker, og la til at 33 prosent av de ansatte i hele selskapet er kvinner.

– Det ville vært en glede for meg å ha en kvinnelig kandidat til konsernsjef som jeg kan utvikle til å bli konsernsjef etter meg, sa Al Baker.

Qatar Airways er ett av verdens raskest voksende flyselskaper og økte setekapasiteten med over 40 prosent i 2016 og 22 prosent i fjor.

Få i ledelsen overalt

Blant flyselskaper som har kvinnelig toppsjef er det svært få eksempler, men inntil i fjor ble den britiske lavprisgiganten Easyjet ledet av Carolyn McCall. Hun ble senere erstattet av en mannlig etterfølger.

I toppledelsen til SAS er to av åtte direktører kvinner.

Hos Norwegian er to av 15 kvinner.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: