– Dette er et av de sterkeste resultatene i SAS' historie, til tross for høyere drivstoffkostnader og operative utfordringer. Jeg ber rammede passasjerer om unnskyldning og vil takke våre engasjerte kolleger for arbeidet de har gjort med å ta hånd om kundene våre, sier SAS-sjef Rickard Gustafson i en kommentar.

SAS tjente 2,1 milliarder svenske kroner på driften i selskapets tredje kvartal, som strekker seg fra 1. mai til 31. juli.

På forhånd hadde fem analytikere i snitt ventet et driftsresultat på drøyt 1,8 milliarder svenske kroner i kvartalet, ifølge TDN Direkt.

Omsetningen ble på 13,1 milliarder kroner i kvartalet, mens analytikerne ventet 12,2 milliarder kroner. Resultat før skatt ble på 2,0 milliarder svenske kroner, mens analytikerne her ventet like under 1,8 milliarder kroner.

Oppjusterer årsutsiktene

SAS oppjusterer nå utsiktene for hele regnskapsåret 2017/18 til et resultat på rundt to milliarder svenske kroner. Hittil har selskapet sagt at det venter et resultat før skatt og engangsposter på linje med året før, på mellom 1,5 og to milliarder svenske kroner.

– Den positive resultatutviklingen er et resultat av en fremgangsrik sesongtilpasning av nettverket, forbedret kundetilbud og forbedret effektivitet, skriver konsernsjef Rickard Gustafson i kvartalsrapporten.

– Dessverre var regulariteten vår og punktligheten lavere enn normalt på grunn av operasjonelle utfordringer i kvartalet. Utfordringene handlet hovedsakelig om personalmangel, tekniske problemer, forsinkelser innen europeisk flyveledelse og sene leveranser av fly fra Airbus, opplyser han.

Mange kanselleringer

SAS leverer overskudd etter en sommer hvor både selskapet og ledelsen har måttet tåle refs etter unormalt mange kanselleringer og forsinkede fly. Problemene har skyldes en bemanningskrise, særlig i det nye datterselskapet SAS Ireland, som har fly og mannskap stasjonert på Heathrow-flyplassen i London og i spanske Malaga.

SAS' operative direktør Lars Sandal Sørensen gikk ut gjennom DN i juli etter at over 700 flyvninger var kansellert over to måneder.

– Vi har vært for ambisiøse ved planlegging av ruteprogrammet denne sommeren. Når vi vet resultatet, skulle jeg gjerne sett at vi hadde vært mer forsiktige, sa han.

Dyrere drivstoff

Flybransjen er under press som følge av høyere oljepris. Siden i fjor sommer har oljeprisen steget fra 45 til over 75 dollar fatet, og det påvirker også én av de største enkeltkostnadene til flyselskapene. SAS har klart å utsette store deler av den negative effekten fordi det låste prisen for nesten hele årets forbruk til en fastpris sist vinter.

Derimot vil høyere oljepris påvirke kostnadene gradvis mer utover høsten, og det kan gi dyrere billetter for forbrukerne.

SAS opplyser nå at selskapet har sikret 51 prosent av det ventede drivstoff-forbruket for de neste 12 månedene, per 31. juli.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport fredag.

Eksponeringen mot dollar er sikret med 49 prosent av forventet dollarunderskudd de neste 12 månedene.

SAS har fortsatt en strategi om å sikre mellom 40 og 80 prosent av valutaeksponering for de neste 12 månedene, skriver TDN.

SAS Gruppen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hva er dette? En homoburger? Jeg visste ikke engang at homofile spiste hurtigmat!
Burger King satser på markedsføring som skaper engasjement. Og selv om den ikke falt i god smak hos absolutt alle, ble Proud Burger-kampanjen en av hurtigmatkjedens største pr-suksesser.
01:58
Publisert: