SAS slipper en ny, dramatisk streik etter at pilotforeningene i selskapet alle stemte ja til den nye tariffavtalen. Men utfordringene står fortsatt i kø for det gjeldstyngede flyselskapet, som har en komplisert og kostbar prosess gående i det amerikanske rettsvesenet for å forsøke å rette opp balansen igjen.
Ifølge rettsdokumenter DN har fått tilgang til, er kostnadene for de dyre advokatene og rådgiverne som følger med en slik prosess allerede skyhøye.
Kriserammede SAS hyrte inn det amerikanske advokatfirmaet Weil, Gotshal & Manges LLP allerede i november 2021 for rådgivning om ulike strategiske alternativer for å restrukturere kapitalstrukturen og driften. I 90-dagersperioden før igangsettingen av SAS' Chapter 11-prosess som startet i begynnelsen av juli, mottok advokatfirmaet over 11 millioner dollar i betalinger fra SAS, eller 108 millioner kroner etter nåværende kurs.
Betalingene ble gjort mellom 23. mai og 5. juli. SAS' Chapter 11-planer ble annonsert på sistnevnte dato.
Timebetalingen for firmaets partnere er på mellom 1250 og 1950 dollar, altså opptil 19.000 kroner.
– Omstillingsprosessen er kompleks
Siden firmaet ble hyret inn allerede i fjor og Chapter 11-prosessen ventes å bli langvarig og komplisert, er det naturlig å legge til grunn at det reelle beløpet allerede er høyere enn det som er meldt inn i disse dokumentene, og at det vil vokse ytterligere.
Konserndirektør i SAS Kjetil Håbjørg skriver til DN at «omstillingsprosessen er kompleks, og de høyt spesialiserte rådgiverne er avgjørende for å veilede SAS gjennom denne prosessen.» Han ønsker ikke å spekulere i hva den totale kostnaden vil bli på dette tidspunktet, og sier at det er flere faktorer som spiller inn for å kunne gi et fornuftig tall.
– Honorarene vi betaler for rådgiverstøtten vår er vanlig i denne typen internasjonale prosesser. Vi forventer at honorarene blir lavere / beskjedne sammenlignet med tidligere flyselskapssaker med lignende kompleksitet.
Håbjørg avslutter med at de ikke kan gå inn på detaljer om spesifikke rådgiveravtaler.
Kostbare finansielle rådgivere
SAS har også hyret inn både Seabury Securities og den svenske banken SEB som finansielle rådgivere. En av oppgavene deres blir å sikre SAS viktig, ny finansiering som skal sikre driften mens rettsprosessen pågår. SAS har tidligere oppgitt at behovet for denne såkalte DIP-finansieringen («debtor-in-possession») er på omtrent syv milliarder kroner, eller 700 millioner dollar.
«Seabury har begynt og vært svært involvert i forhandlinger med mange parter for å bistå låntagerne (SAS og datterselskapene, red.anm.) med å sikre DIP-finansiering på opptil 700 millioner dollar,» heter det i ett av rettsdokumentene.
Seabury har allerede mottatt 2,9 millioner dollar fra SAS i 90-dagersperioden før Chapter 11-prosessen begynte. I tillegg til månedlige og timebaserte honorarer, kan Seabury få en «success fee» på inntil 6,25 millioner dollar, står det i dokumentene.
SEB har kun mottatt 740.000 dollar hittil, men har en rekke mulige inntjeningsmuligheter basert på prosenter av forskjellige transaksjoner. Blant dem en halv prosent av DIP-finansieringen, som utgjør cirka 35 millioner kroner dersom det hentes inn syv milliarder kroner.
Amerikanske Weil vil være hovedadvokatfirmaet i denne prosessen, men SAS har også hyret inn svenske Mannheimer Swartling, som selskapet har hatt et forhold til siden 1946. SAS har overført nesten 17 millioner svenske kroner til firmaet de siste tre månedene. Honorarene for partnere i firmaet varierer mellom 4000 og 10.000 svenske kroner.
Seadrill bladde opp én milliard
Det er ikke et ukjent fenomen at Chapter 11 er en prosess som koster skjorten, for selskaper som allerede har så mye gjeld at de ikke greier å håndtere den.
Da det ble klart at SAS hadde søkt om konkursbeskyttelse under disse amerikanske reglene, sa tidligere Norwegian-sjef og SAS-rival Bjørn Kjos dette til DN:
– SAS-ledelsen har nok i det lengste forsøkt å unngå et Chapter 11-løp, fordi det koster så mye som det gjør.
Den amerikanske Chapter 11-prosessen er likevel for mange et foretrukket alternativ til europeiske ordninger, blant annet fordi den sikrer en ekstra sterk beskyttelse mot kreditorene det skal forhandles med. På denne måten unngår selskapet å bli begjært konkurs så lenge det har domstolens godkjennelse til å fortsette å søke en løsning på gjeldsproblemet. Ordningen er også svært fleksibel.
Men for å ferdes i det amerikanske rettssystemet, trenger man også amerikanske advokater. Og hos de beste blant dem, er gode råd meget dyre.
– I ulike rettssystemer har man forskjellige saksbehandlingsregler for det man kaller forhandling om gjeldsordning. Noen steder er reglene mer altomfattende, mens det andre steder er enklere og mer fleksibelt. I USA er det fleksibelt, men svært kostbart, sa advokat Jon Skjørshammer i advokatfirmaet Kvale til DN i forbindelse med starten på SAS' prosess, som er forventet å ta omtrent et år.
Et ganske ferskt eksempel er Seadrill, riggselskapet som ble grunnlagt av milliardær John Fredriksen i 2005, og som siden 2017 har vært gjennom intet mindre enn to Chapter 11-prosesser. Da det kom ut av den andre i februar i år etter ganske nøyaktig ett år, hadde selskapet brukt over en milliard kroner på advokat- og rådgiverhonorarer. De best gasjerte advokatene til selskapet tok omtrent like mye som Weils nå fakturerer SAS.
Men i første runde ble det enda dyrere. Da skrev Dagens Næringsliv at selskapets interne anslag på restruktureringskostnadene var på omtrent 400 millioner dollar, 3,9 milliarder kroner etter nåværende kurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.