– Det har vært en skikkelig tøff prosess, der økonomi var det vanskeligste punktet å bli enig om, sier riksmegler Mats Wilhelm Ruland til DN.

Han sier partene har kommet frem til en minnelig løsning alle kan leve med.

– Det er viktig at vi har fått en avtale med de norske kabinforeningene. Vi vil nå fortsette arbeidet med SAS Forward-planen og sikre at vi får levert på den i sin helhet. Og ikke minst sørge for våre reisende og den viktige juletrafikken som nå står for døren, sier forhandlingsleder Svein Henriksen i SAS.

SAS fremholder at selskapet står i en historisk krevende situasjon som følge av et endret flymarked og to år med pandemi, og at det derfor er en forutsetning at alle parter bidrar for at selskapet skal lykkes med den pågående restruktureringsprosessen.

«Den omstillingen fortsetter med full styrke. Målet å sikre et sterkt og attraktivt SAS for våre kunder og for fremtiden», skriver SAS i en pressemelding sent tirsdag kveld.

De kabinansatte var klar til å ta ut rundt 500 ansatte i streik, like før den hektiske juletrafikken.

Avtalen innebærer en lønnsøkning på 3,7 prosent for alle kabinansatte fra nyttår.

– Vi har fått på plass en avtale og sikret våre medlemmer et moderat lønnsløft som er i takt med resten av samfunnet, sier Bjarte Stedje, styreleder i Norsk Kabinforening til NRK.

Partene har også blitt enige om at de kabinansatte i SAS er sikret et lønnstillegg til våren som minimum tilsvarer det frontfaget kommer frem til. Avtalen innebærer i stor grad en forlengelse av eksisterende avtalevilkår fra 2020.

– Dette har vært et vanskelig år både for SAS og de kabinansatte, nå som selskapet er under rekonstruksjon. Derfor er det ekstra viktig og gledelig at partene ble enige og at alle de reisende nå kommer frem til jul, sier riksmegler Ruland.

DN har spurt SAS om det ligger noen effektiviseringer i den nye kabinavtalen. Til det svarer presseansvarlig Tonje Sund:
– Ja, vi har fått justert noen punkter og er også enige om at dette arbeidet skal fortsette videre.

Avtalen mellom SAS og Norsk kabinforening varer frem til 31. mars 2024.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.