Tirsdag morgen dundret SAS til med et historisk overskudd på over to milliarder svenske kroner før skatt i siste regnskapsår.

For fjerde kvartal havnet resultatet før skatt på 809 millioner.

Årsresultatet er det største overskuddet for flyselskapet siden midt på 90-tallet – da det sist gang klarte å levere overskudd på over to milliarder kroner før avreguleringen av bransjen og ny konkurranse fra lavprisaktører satte inn for alvor. Den gang var SAS et konglomerat innen reiseliv – og deler av resultatet kom fra hoteller og andre deler som er solgt unna. I dag er det et rendyrket flyselskap.

– Vi er veldig godt fornøyd med disse tallene. Dette er summen av effektivisering, alt som har skjedd på strategifronten og tilpasning av vår operative modell, sier finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS til DN.

Hele bransjen under press

SAS har for alvor begynt å tjene penger igjen, men fremtiden er likevel ikke rosenrød: Hele bransjen er under press som følge av høyere oljepris.

– Vi merket virkelig effekten av høyere drivstoffpris i fjerde kvartal, da regningen ble 700 millioner kroner høyere enn i samme kvartal året før. Men oljeprisen svinger veldig og er vanskelig å forutse. Vi regner med at drivstoffprisen vil være volatil, men økende inn i 2019, og det betyr også at regningen øker, sier Wist.

I forbindelse med presentasjonen av SAS' tredjekvartalsresultat i slutten av august sa han til DN at «man ikke kan forvente å fly like billig når oljeprisen stiger 50 prosent». Men det er ikke så enkelt at man bare kan sende den økte drivstoffregningen videre til kundene, understreker Wist.

– Det er stor kapasitetsøkning på markedet vårt, og dette bidrar til å tilspisse konkurransen. Til syvende og sist handler det om hva kunden er villig til å betale for en flybillett. Vi kan ikke prise oss ut av markedet, sier SAS' finansdirektør.

Utfordringene

De utfordringene han ser inn i 2019 er drivstoffprisen, kapasitetsøkning og en svak svensk krone. I kombinasjon vil dette føre til et svakere resultat for SAS i første kvartal neste år sammenlignet med året før, advarte SAS i onsdagens resultatrapport.

Helåret 2018/19 ligger imidlertid an til å gå i pluss, så lenge ikke noe uforutsett inntreffer.

– Akkurat nå er det så store usikkerhetsmomenter at jeg ikke ønsker å si noe om hvordan neste regnskapsår vil ende opp økonomisk. Men vi venter et justert positivt resultat for helåret, sier Wist.

– Er dere bekymret for økt konkurranse neste år?

– Det er en utfordring vi må forholde oss til. Vi forbereder oss på intens konkurranse, det er ingen ting som tyder på at den vil avta, sier Wist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På toppen av Petter Stordalens giganthotell midt i Oslo, legger gründerne et helt spesielt tak
– Klart at det er litt rart i november.
03:34
Publisert: