28. juni klokken 09.50: Oppdatert med kommentar fra SAS
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sa på en pressekonferanse tirsdag at den norske staten ikke vil gå inn med frisk egenkapital i SAS.
Vestre sier at staten ikke skal være en langsiktig aksjonær i SAS, men er opptatt av å være en konstruktiv kreditor, og å begrense tapene så mye som mulig. Derfor er regjeringen villig til, på gitte vilkår, å akseptere å gjøre om hele eller deler av gjelden på 1,5 milliarder kroner til egenkapital.
Danmark har åpnet for å øke eierandelen i SAS gjennom å tilføre ytterligere kapital. Det har vært et lite aktuelt for Norge, ifølge Vestre:
– Vi har vurdert ulike alternativer, men for å være ærlig har det vært et lite aktuelt alternativ fra dag én, sier han til DN.
– Vi vil bidra til at selskapet finner en løsning, men det er ikke aktuelt for norske skattebetalere å gå inn med mer penger. Det er en viktig avklaring å gi nå, når selskapet står overfor krevende dager og uker fremover, sier Vestre.
Han sier også at staten ikke er langsiktig eier i SAS. Det betyr at aksjene kan bli forsøkt solgt kort tid etter en refinansiering av selskapet. SAS-aksjen stiger på Oslo Børs tirsdag.
– Ingen blankofullmakt
Det stormer rundt det kriserammede flyselskapet SAS om dagen. Selskapet står i en krevende refinansiering der en massiv gjeld og kostnader må kuttes. I tillegg vil toppsjef Anko van der Werff hente minst 9,5 milliarder i frisk egenkapital.
– Hvordan anser du muligheten for at SAS kommer gjennom krisen?
– Det vil jeg ikke spekulere i. Det må selskapets styre svare på. Men det er jo ikke enkelt. Det er mildt sagt store og krevende problemer selskapet står overfor. Derfor er det også viktig for oss å klargjøre den norske regjeringens posisjon.
– Hvor mye av 1,5 milliarder kroner håper regjeringen på å redde gjennom konvertering til egenkapital?
– Det vil jeg heller ikke mene noe om. Alle forstår jo at i en krevende situasjon vil vi forsøke å begrense tapene så mye som mulig.
– Hvilke vilkår kan dere stille til SAS?
– Det kan jeg heller ikke svare på. Norske skattebetalere kan føle seg trygge på at vi kjemper for deres interesser. Vi vil selvfølgelig vurdere om utfallet er godt nok for norske skattebetalere. Det er ingen blankofullmakt for å sjekke av at 1,5 milliarder kroner i gjeld er konvertert, sier Vestre.
SAS skriver gjennom en børsmelding at støtten fra Norge til restruktureringsplanen «settes pris på» og er et viktig steg for å lykkes med SAS Forward.
– Den helhetlige implementeringen av SAS Forward, inklusive en deling av byrden mellom alle partene, vil gjøre at SAS kan bli en konkurransedyktig spiller i flybransjen i Europa, står det i meldingen.
Følger pilotstreiken
Det er frist i megling mellom SAS og fire pilotforeninger om kollektivavtaler ved midnatt natt til onsdag. Dersom de ikke kommer frem til en løsning, går 900 piloter ut i streik.
– Det kommer krav fra arbeidstakersiden at pilotene blir gjenansatt hos morselskapet. Kan staten også stille slike krav?
– I utgangspunktet kan jo vi stille krav, som alle andre kreditorer, når motparten ber om endring av den opprinnelige avtalen. Da kan vi stille alle mulige vilkår. Men vårt hovedanliggende er å begrense tapene så mye som mulig, sier Vestre.
– Men jeg oppfordrer selskapets styre sterkt å finne løsninger med de ansatte, og noe alle kan stille seg bak. Jeg kommer til å følge med på det, og vi vet at alle parter må gi og ta. Alle kreditorene må bidra til å finne gode løsninger, sier han.
– Danmark og Sverige har også sagt at de ansatte må bidra ved å kutte kostnader og effektivisere. Er dette en forutsetning for dere også?
– Alle parter i en krise må bidra konstruktivt. Så må vi vurdere når vi ser helheten, om det er bra nok.
– SAS-sjefen sier en lammende streik setter selskapets fremtid på spill?
– Det vil jeg ikke kommentere når selskapet står midt i en konflikt. Vi håper partene finner gode og minnelige løsninger, sier Vestre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.