– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund og Jan Levi Skogvang i Parat.

Løsningen kom i 4-tiden natt til torsdag etter at partene kom sammen til uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor klokken 14 onsdag.

– Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meglingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

Norsk Flygerforbund varslet tidligere at alle norske SAS-piloter skulle tas ut i streik fra torsdag. Totalt er det 356 stykker. Det har de nå klart å unngå.

På jobb torsdag morgen

SAS innstilte 100 avganger før klokken 14 torsdag på grunn av streikefaren. Skogvang sier til NTB at de håper det tar kortest mulig tid å få flytrafikken tilbake i normalt gjenge igjen.

– Vi har sagt til våre kolleger at de skal møte på jobb i morgen som planlagt, og SAS gjør alt de kan for å gi sine beskjeder til kabinansatte for å få alt på plass. Noen kanselleringer vil det sikkert bli, men i løpet av torsdag ettermiddag tror jeg det meste er på plass igjen, sier han.

Pressekontakt Tonje Sund i SAS sier til NRK at flytrafikken vil gå som normalt igjen fra klokka 14.

– Men vi jobber intensivt med å få den i gang så snart som mulig, legger hun til.

Flyselskapet anbefaler reisende å møte opp til vanlig tid, med mindre de har fått beskjed om at flyet er innstilt. De vil informere om situasjonen fortløpende utover dagen.

På sine nettsider skriver SAS følgende torsdag morgen: SAS-passasjerer blir bedt om å sjekke flyets status før de reiser til flyplassen. Du kan alltid sjekke status på din flyvning her eller se din reise.

SAS skriver i en pressemelding at treårsavtalen som er nå inngått er i tråd med avtalene som nylig er undertegnet med svenske og danske pilotforeninger.

– Vi er glade for at vi nå har avtalt en ny avtale, og at vi dermed har unngått en streik som vil påvirke våre kunder, sier Eivind Bjurstrøm som har forhandlet for SAS.

Med avtalen med norske pilotforeninger har SAS nå oppnådd enighet med alle pilotforeninger i de tre skandinaviske landene.

Lønnsøkning

Forhandlingslederne oppgir at avtalen sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen, at man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innenfor skoleferien samt en lønnsøkning på 6 prosent over tre år.

Den største utfordringen i meglingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Rickard Gustavsson.

– Det vi nå har fått er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meglingen når vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i mediene de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Han sier at meglingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

– Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt, møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang etter at partene hadde sittet sammen i 14 timer.

– Usedvanlig mye å gjøre

SAS-streiken førte til at blant annet reisebyrået Berg-Hansen fikk svært mange henvendelser. Bare tirsdag kom det 2000 telefoner og 200 henvendelser på chat, mer enn dobbelt så mange som vanlig.

SAS ble enig med de danske og svenske pilotforeningene først, men de ga likevel støtte til sine norske kolleger. Svensk Pilotförening (SPF) sa i en egen pressemelding at de kjente seg igjen i mediebildet som ble skapt av de norske SAS-pilotene, etter at de selv var i streik i 2016.

– Den sentrale arbeidsgiverorganisasjonen, denne gangen i Norge, står også i denne arbeidskonflikten for skittkasting med falske opplysninger om pilotenes hverdag med det formål å få allmennheten til å stille spørsmål rundt pilotenes rettigheter, het det i pressemeldingen fra den svenske arbeidstagerorganisasjonen.

Konsernsjef Rickard Gustafson uttalte onsdag at fremtiden til selskapet var truet av streiken.

– Denne konflikten truer SAS’ langsiktige eksistens. Det opprører mange ansatte internt, som stiller spørsmål ved om norske piloter kan kreve mer enn dem og piloter i andre land, sier Gustafson.(Vilkår)

Nå er de her snart: Selvkjørende busser klare for norske veier
De selvkjørende bussene er her allerede. Fra nyttår blir det også lov å sette dem i drift.
01:41
Publisert: