De mektige fagforeningene i flybransjen har tariffavtaler som fornyes med noen års mellomrom. For noen år siden ble Norwegian-flyvninger lammet av pilotstreik i 11 dager, og i fjor vår var det SAS-pilotene som holdt passasjerene på bakken i én uke i strekk.

I år skal kabinansatte i flere selskaper forhandle om tariffavtaler, og DN erfarer at kamplysten er spesielt høy i SAS.

Streikefare etter påske

SAS-pilotene kjempet i fjor en hard kamp om prinsipielle spørsmål, og noen av de samme spørsmålene er viktig også for kabinansatte i selskapet. Det handler spesielt om forutsigbarhet i vaktlistene, fordi flertallet av de ansatte får vaktliste for neste måned bare 15 dager før måneden starter. Flere ønsker å jobbe i en fast turnus, mens for selskapet er det minst like viktig å beholde fleksibiliteten dagens avtaler gir.

– Belastningen for kabinansatte i SAS er høy, og vi jobber inntil tre av fire helger i måneden. Flertallet av oss har liten påvirkning på balansen mellom jobb og fritid, og for mange medlemmer er det en viktig sak i disse forhandlingene, sier Nina N. Pedersen, leder for LO-tilknyttede Kabinansattes forbund.

Forbundet organiserer SAS-ansatte gjennom Norsk Kabinforening, den største av to norske kabinforeninger i SAS.

– I tillegg blir lønn og manglende tillegg viktig, sier Pedersen.

Hun presiserer at det er for tidlig å snakke om kravene i forhandlingene i detalj.

SAS opplyser at forhandlingene ikke er kommet i gang ennå.

Dagens avtale for kabinansatte skal fornyes i Norge, Sverige og Danmark omtrent samtidig – og i Norge varer den frem til 31. mars 2020.

– Reelle forhandlinger starter først fra februar i Danmark, og litt senere i de to andre landene, sier forhandlingsleder Marianne Hernæs i SAS.

Hun legger til at selskapets mål i forhandlingene utformes i disse dager.

Forhandlingene starter før dagens avtale er omme, men avsluttes sannsynligvis etter påske, som er i første del av april. Det betyr at streikefaren øker i siste del av april og mai.

«Kampviljen er stor»

Partene skal være enige om at de vil se an forhandlingene for frontfagene – konkurranseutsatt industri i Norge – som vanligvis er en norm for resten av arbeidslivet. Disse forhandlingene pågår frem mot påske.

Deretter må SAS bli enig med fire kabinforeninger i tre land. I Norge jobber LO-foreningen tett med Parat-tilknyttede SAS Norge Kabinforening.

– Kampviljen er stor, sier leder Martinus Røkkum i SAS Norge Kabinforening.

– Vi tar med erfaringene som pilotene gjorde under forhandlingene i fjor, og håper på et godt resultat. Jeg tror det blir krevende, men håper vi skal komme i mål uten at det rammer passasjerene. Arbeidshverdagen vår er veldig uforutsigbar, og vi vil være med å påvirke i større grad når vi har fri, sier han.

I dag jobber cirka to tredjedeler av kabinansatte i SAS i Norge i en fleksibel vaktordning, og får vaktlisten to uker før neste måned. Hver ansatt kan selv påvirke tre konkrete fridager i måneden. Selskapet vil at flest mulig ansatte skal jobbe 90 prosent av full stilling i høysesongen på sommeren, og mindre enn det i lavsesongen om vinteren. Etter streiken i fjor sa SAS at de kabinansatte ikke ville få samme vilkår som pilotene, ifølge NRK.

Flere forhandlinger

Omtrent samtidig denne våren skal også kabinforeningene i Norwegian og Widerøe forhandle om tariffavtaler. I begge selskapene har det vært krevende forhandlingsrunder med de ansatte de siste årene om prinsipielle spørsmål rundt pensjon og ny konkurranse fra arbeidskraft utenfor Norge.

I 2015 ble én kabinansatt i Norwegian tatt ut i streik om blant annet pensjon og de ansatte ville ha en felles avtale både i Norge og Danmark. Den krevende økonomien i Norwegian gjør sitt til at streikefaren blant de ansatte ikke er spesielt stor i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.