– På et eller annet tidspunkt må vi innse at slaget er tapt, sa SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs mandag morgen.

For sjette dag på rad fortsetter meglingen mellom SAS og pilotene etter at streiken startet for 15 dager siden, hvor 25 punkter må på plass før meglingen kan avsluttes.

– SAS har ikke penger til å holde på med streik lenge. De skylder masse penger, så jeg kan ikke forstå annet enn at det er begrenset hvor lenge dette kan vare, sier NHH-professor Frode Steen til DN.

Selskapet står i en dyp finansiell krise, og advarte i forrige uke om at en langvarig streik vil føre til at kontantbeholdningen raskt kan gå tom. Samtidig gjentok SAS at det fortsatt er i «fremskredne samtaler» med potensielle långivere om brolån på til sammen rundt syv milliarder svenske kroner. SAS varslet torsdag at en fortsettelse av streiken kan sette en mulig innsprøytning av friske penger i fare.

Aksjen stiger

Samtidig steg SAS-aksjen på Oslo Børs mandag. Aksjen steg på det meste 15 prosent, men endte dagen med en oppgang på rundt 11 prosent. Siden streiken startet for 15 dager siden har SAS-aksjen steget nær 15 prosent.

– Det er veldig interessant at aksjen stiger. For meg er det helt uforståelig. Investorer kommer til å bli vannet ut herfra og til evigheten, så jeg forstår ikke hva folk tenker. Det eneste rådet de som jobber med dette har, er jo å løpe, selge og holde seg unna, sier Steen og legger til:

– At aksjen stiger betyr vel at man har tro på at SAS overlever, men å bruke mer penger på selskapet virker korttenkt.

SAS-aksjen har likevel falt nær 50 prosent siden begynnelsen av året. Aksjen handles til 0,66 kroner på Oslo Børs.

Professor Frode Steen ved NHH.
Professor Frode Steen ved NHH. (Foto: Hallvard Lyssand, NHH)

Steen peker på at selskapet allerede har brukt flere hundretalls millioner kroner daglig på streiken. I forrige uke opplyste SAS at det taper opptil130 millioner svenske kroner hver dag som følge av streiken. SAS-streiken er mandag inne i sin 15. dag, noe som innebærer et totaltap på inntil 1,95 milliarder svenske kroner.

– Besynderlig

Det ble omsatt SAS-aksjer for 30 millioner kroner mandag. Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, påpeker at volumet kan skyldes at det er mange aksjonærer i selskapet.

– Det er besynderlig. Det er jo ekstremt mange aksjonærer, 263.000, så da blir det jo en del handling. Det er nok en del av disse som trader og det kan tenkes at noen av de er kortsiktige og faktiske har en strategi, sier Næss.

På spørsmål om hva Næss tror er den rette verdien av egenkapitalen i SAS, svarer han:

– De håper å få inn 9,5 milliarder i friske penger. I tillegg ønsker det at långivere som står for 20 milliarder skal konvertere de til egenkapital. De nye aksjonærene vil kreve at långiverne tar et betydelig beløp. Dersom vi antar at de får et kutt på 50 prosent, så får de nye aksjer som tilsvarer ti milliarder. Det gir en samlet verdi av egenkapitalen på 19,5 milliarder. Det er i så fall noe av det høyeste de har hatt de siste 20 årene.

Videre sier Næss at de gamle aksjonærene nok blir sittende igjen med én til fem prosent av det nye selskapet. Dersom man er «raus» og antar fem prosent, vil verdien være én milliard, som tilsvarer en femtedel av dagens markedsverdi.

– Så hvis alt lykkes taper aksjonærene 80 prosent, sier Næss.

Kan bli avtale mandag

Fortsatt er det flere uløste temaer i forhandlingene med pilotene.

– All forhandling handler om kompromiss, men vi står i en bisarr situasjon. Det er som om naboen din har stjålet huset ditt, og så krever en høy pris for at du skal få kjøpe det tilbake. Samtidig brenner naboens hus, og du skal hjelpe ham å slukke den brannen. Så det er litt annerledes forhandling, sa Roger Klokset i Norske SAS-flyveres forening (NSF) tidligere mandag.

Han kan ikke garantere en løsning i dag.

– Det kan bli en avtale i dag, men det behøver ikke å bli det. Vi prøver på det. Det viktigste for oss er å komme frem til en løsning alle kan leve med.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.