SAS har kapret en viktig avtale med Forsvaret om kjøp av flybilletter de neste fire årene fra 2020. Det betyr at Norwegian mister den største kontrakten i Norge og en del av kundegrunnlaget på flyruter mellom Nord- og Sør-Norge.

Helt siden Norwegian vant avtalen fra SAS i 2008, har Norwegian vært alene om å fly på ruten mellom Bardufoss i Troms og Oslo. Det har også en viktig del av kundegrunnlaget på ruter til og fra Evenes lufthavn i Nordland.

Norwegian hadde fredag morgen trukket alle avganger på Bardufoss-Oslo fra og med utgangen av mars 2020 fra bookingsystemet, og det kan ha sammenheng med at Norwegian tapte konkurransen. Selskapet har imidlertid startet en klagesak på vedtaket.

Det forteller flere kilder med innsikt i prosessen.

– Det er Forsvaret som har utlyst anbud, så de må svare på dette, sier Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen.

Norwegian-aksjen var lenge opp rundt to prosent på børsen fredag morgen, men falt tilbake da nyheten ble kjent.

Forsvaret vurderer klage

Forsvaret ønsker ikke å kommentere den nye avtalen for øyeblikket, og viser til at det pågår en klageprosess der partene skal sende inn sine innspill.

– Tildeling av rammeavtale innen flyreiser er gjort. Karenstiden løper fortsatt og Forsvaret ønsker ikke å kommentere utfall av konkurransen før karenstiden er ute, sier presseansvarlig Hans Meisingset i Forsvaret.

Det vil heller ikke bekrefte at Norwegian har sendt inn en klage.

Reisebyråtopp Bernt Roger Eliassen i BCD Travel – som har en stor del av forretningsmarkedet for flyreiser innenriks – sier det er uvanlig at et flyselskap trekker billetter til flyvninger mindre enn et halvt år frem i tid.

– Normalt vil man kunne booke med Norwegian og SAS inntil 11–12 måneder frem i tid, sier Eliassen, som understreker at han ikke kjenner til den konkrete prosessen med Forsvaret.

Norwegian sier det kan være en annen grunn til at billettene til og fra Bardufoss ikke er ute.

– Vi kan ikke selge billetter på denne ruten før Forsvaret har offentliggjort resultatet av anbudet, sier Sandaker-Nielsen.

Ved tidligere anbud skal ikke billettsalget frem i tid ha blitt holdt tilbake.

Skrøt av Forsvaret sist

Norwegians kontrakt utløper i februar 2020 etter å ha blitt fornyet for fire år i september 2015. Da uttalte flyselskapet følgende etter igjen å ha slått SAS:

– At Forsvaret for tredje gang på rad velger Norwegian, tar vi som et tegn på at de setter pris på et kvalitetsprodukt til en lav pris. Vi vet at Forsvaret har redusert sine reisekostnader med et tresifret millionbeløp etter at de begynte å fly med Norwegian og vi mener at mange bedrifter i Norge har mye å lære av Forsvarets reisepolicy.

Avtalen, som da ble anslått til en verdi på inntil 500 millioner kroner, løp fra 1. februar 2016 i to år – så er den fornyet i to ganger ett år.

Det er ikke kjent hvilke marginer flyselskapet har på denne type kontrakt, som uansett er av stor signalverdi. Norwegian børsmeldte heller ikke avtalen da den ble fornyet i 2015.

NHH-professor Frode Steen har fulgt konkurransen på norsk innenriks i en årrekke:

– Frem til 2001 konkurrerte SAS og Braathens på innenriks, og begge var kjent for å gi store rabatter til de største bedriftskundene. Jeg har en klare oppfatning om at aktørene tok lærdom – og unngår å konkurrere hverandre i hjel. Jeg tror dagens aktører er redd for å gi store rabatter.

Norwegian-aksjen reagerte negativt på nyheten på en positiv Oslo Børs fredag. Aksjen snudde ned etter ha vært opp rundt 0,8 prosent tidligere på dagen. Det skjer på en god dag for europeiske flyaksjer, der Easyjet steg åtte-ni prosent og Ryanair nær fem prosent på London-børsen midt på dagen.

SAS steg nær fem prosent i Stockholm.

Analysesjef Lars-Daniel Westby, Sparebank 1 Markets.
Analysesjef Lars-Daniel Westby, Sparebank 1 Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Analytiker Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets legger ikke altfor mye vekt på dagens nyhet.

– Det er nok ikke akkurat der jeg tror man finner det store svaret på hvordan det går med Norwegian. Man skal selvfølgelig vinne kontrakter, men jeg tror det er andre ting som er viktigere enn akkurat denne kontrakten, sier Westby.

To prosent av innenriks

En ny, fireårig avtale omfatter i størrelsesorden 300.000 og 350.000 billetter årlig, og inntektene fra en slik avtale kan passere én milliard kroner totalt.

Hvis ikke klagen tas til følge, er det i fremtiden SAS som vil tilby flere daglige flyvninger til og fra Bardufoss.

SAS vil ikke kommentere kontrakten med Forsvaret.

«Vi må avvente med informasjon til prosessen er endelig avgjort,» skriver Knut-Morten Johansen, leder for samfunnskontakt i SAS, i en tekstmelding.

Selv om kontrakten er betydelig, er det ikke helt avgjørende for styrkeforholdet mellom Norwegian og SAS på det viktigste innenriksmarkedet for de to selskapene. I fjor fløy det i overkant av 25 millioner passasjerer på norsk innenriks, og det vil si at Forsvarets avtale utgjør mellom én og to prosent av den totale trafikken.

Tidligere har avtalen vært begrenset i noen år, med opsjoner på forlengelse. Den nye avtalen er fast i fire år. I tillegg til pris – altså kostnad for Forsvaret – er det flere kriterier som avgjør anbudet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Business vs. første klasse | – Dette er det ultimate trikset mot jetlag
Forskjellen på business og første klasse er som forskjellen mellom en stor Mercedes og en Lada.
02:59
Publisert: