Sommeren er vanligvis tiden på året da flyselskapene tjener godt med penger for å overleve resten av året, men koronakrisen har snudd om på alt som er vanlig i bransjen.

SAS-sjef Rickard Gustafson la tirsdag frem resultatet for perioden fra mai til juli i år, og det er uvanlig dyster lesing.

I perioden endte det med et underskudd før skatt på rett over to milliarder svenske kroner. Det er det største tapet i et tredje kvartal for SAS noen sinne.

For de ni første månedene i regnskapsåret er underskuddet på totalt nær syv milliarder svenske kroner før skatt.

På forhånd hadde bare to meglerhus laget et anslag på resultatet i tredje kvartal – som er et høyst usikkert regnestykke grunnet unntaktstilstanden i bransjen. Forventningene lå i snitt på 2,9 milliarder kroner i underskudd før skatt i tredje kvartal.

I samme periode i fjor hadde SAS et overskudd på 1,5 milliarder svenske kroner før skatt – og det var inklusive en lammende pilotstreik i SAS i mai i fjor.

– Vi er glade for at etterspørselen langsomt er på vei tilbake, samtidig som vi fortsetter gjenoppbyggingen av vår virksomhet. Hittil har etterspørselen på flyreiser hatt en utvikling på linje med våre forventninger, spesielt drevet av innenrikstrafikk. Samtidig gjør vi store fremskritt med å tilpasse kostnadsbildet til et marked med lavere etterspørsel, sier konsernsjef Gustafsson.

Omsetningen til bunns

Det er både kundene og flyvningene som har uteblitt i selskapets tredje kvartal i år (SAS har avvikende regnskapsår fra november til oktober).

Omsetningen i kvartalet endte på 2,5 milliarder svenske kroner. Til sammenligning var det på 13,6 milliarder svenske kroner i samme periode i fjor.

SAS har i månedlige trafikktall oppdatert omverdenen om unntakstilstanden gjennom krisen. I mai var nedgangen på 94 prosent målt i antall passasjerer, sammenlignet med samme periode i fjor. I juni og juli var nedgangen på 86 og 76 prosent.

SAS – som vanligvis frakter mellom to og tre millioner passasjerer i måneden – har fått en bølge av refusjonskrav fra kundene som følge kansellerte og avbestilte reiser. Mange kunder har ventet fortvilet i flere måneder på å få pengene tilbake, og SAS er fortsatt på etterskudd.

Allerede i mars i år stengte både SAS og Norwegian for automatisk refusjon av billetter kjøpt gjennom reisebyråer og agenter. Flyselskapene har sagt at det skyldes kompliserte bestillinger hos flere selskaper og et skred av refusjonskrav.

For private reisende er det mengden av refusjoner som skaper kø.

Trenger friske milliarder

SAS-ledelsen kom i juni med en plan for å finansiere selskapet på nytt, og med 12 milliarder svenske kroner i friske penger i form av egenkapital og hybridkapital fra eierne – hovedsaklig den svenske og danske stat.

I tillegg må selskapet og fagforeningene bli enige om nye besparelser i form av mer effektive kollektivavtaler, og sist uke forhandlet SAS med fire pilotforeninger om kutt. Det lyktes ikke å bli enige om kutt innen fristen sist onsdag.

SAS skal redusere kostnadsnivået med fire milliarder svenske kroner årlig, ifølge den nye finansieringsplanen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.