– Dette er en milepæl for Wizz Air og en stor dag også for Norge, sa en lite ydmyk József Váradi, grunnlegger og administrerende direktør i det ungarske lavprisflyselskapet Wizz Air, under en digital pressekonferanse tirsdag.
Wizz Air flyr i dag til 12 forskjellige land fra 11 norske flyplasser. Nå girer selskapet kraftig opp, med en egen base på Gardermoen, samt tre nye innlandsruter, som fordeler seg slik:
- Oslo Gardermoen – Bergen fire ganger daglig
- Oslo Gardermoen – Tromsø fire ganger daglig
- Oslo Gardermoen – Trondheim to ganger daglig
Billettene skal koste fra 199 kroner.
Dette er imidlertid bare begynnelsen, skal vi tro Váradi, som spår at Wizz Air skal ta stadig større andeler i Norge fremover.
– Vi kommer til å få en større appetitt på det norske markedet, og vil fortsette å vokse. Det er sånn vi opererer, slo han fast.
Stikk til konkurransen
Under fremleggelsen av selskapets planer i Norge, sparte ikke Váradi på stikkene mot konkurransen. Wizz Air har gjentatte ganger gjennom koronapandemien understreket viktigheten av god likviditet, og hva det har hatt å si for selskapet. Da koronapandemien for alvor rammet luftfarten i mars, hadde selskapet tilgang på 1,5 milliarder euro – tilsvarende 16,9 milliarder kroner.
– Om vi ikke fløy en eneste gang kunne vi fremdeles finansiert oss selv i omtrent tre år, sa han.
Samtidig pekte han på at situasjonen for de øvrige selskapene som opererer i Norge var en annen.
– Dere har ikke flyselskaper i Norge med veldig sterk balanse, diskusjonen har for det meste handlet om hvem som skal gå konkurs de siste årene. Vi tar med økonomisk bærekraft og grønne reiser til Norge.
På spørsmål om hvorvidt Norwegian sin vanskelige økonomiske situasjon var en utløsende faktor for at Wizz nå satser i Norge, utdypet han:
– Jeg tror jeg må si at det er et mer komplisert tilfelle enn som så. Jeg husker ikke sist Norwegian ikke var i en økonomisk krise, det har de vært i flere år, men det er ikke min jobb å kommentere.
Jeg husker ikke sist Norwegian ikke var i en økonomisk krise, det har de vært i flere år, men det er ikke min jobb å kommentere.
– Vant til å slåss
I tillegg til en priskrigserklæring fra Wizz Air, annonserte investor og flyarving Erik G. Braathen et nytt norsk flyselskap tirsdag formiddag. Altså meldte to nye konkurrenter seg i det norske markedet på én dag.
DN snakket tirsdag morgen med Norwegian-sjef Jacob Schram. Dette var riktignok før Braathen meldte om sitt nye selskap, men Schram ga ikke uttrykk for at han frykter økt konkurranse.
– I utgangspunktet er vi vant til å konkurrere. Vi konkurrerer med Wizz Air på mange ruter, og at de kommer til Norge må vi bare forholde oss til, sa han, og la til:
– Vi har vært vant til å slåss som David mot Goliat siden vi ble født, så vi er rustet til konkurranse også fremover.
Må tilpasse seg
SAS-sjef Rickard Gustafson lar seg tilsynelatende heller ikke skremme av at konkurransen nå tilspisser seg. Han påpeker at selv om konkurrentene er nye, er ikke konkurransen noe nytt.
– Er det ikke dem, så er det noen andre. Det er sånn flyindustrien er. Det er en industri som preges av ekstremt intensiv konkurranse. Konkurransen har alltid funnes, og vil alltid finnes. Den kommer sikkert til å ta litt ulike former fremover, sier han.
SAS er i innspurten for å få på plass en finansieringsplan som skal sikre selskapet rundt 14 milliarder svenske kroner for å overlever koronakrisen.
– Nå ser vi at det er nye aktører som vil inn, men det endrer ikke vår tro på at vi har et tilbud som er verdsatt av mange nordmenn. Det finnes mange nordmenn som bruker våre tjenester til daglig pendling, og vi har mange lojale kunder. Det er vi ekstremt takknemlige for, og vi skal kjempe med alt vi har for å fortsette å fortjene deres lojalitet.
– Wizz Air vil tilby reiser fra Oslo til Bergen, Trondheim og Tromsø for 199 kroner. Vil dere kunne konkurrere med det rent prismessig?
– Vi må tilpasse oss den betalingsviljen som finnes, men det er klart at dette er prisnivåer som det vil være utrolig vanskelig å få til lønnsomhet med. Konkurransen er det den er, og vi må tilpasse oss de forutsetningene som gjelder, og sikre at vi har et tilbud som verdsettes av våre kunder, og der kunden synes vår balanse mellom pris og tilbud er godt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.