Klokken 10.00 onsdag møttes SAS og pilotene igjen ved forhandlingsbordet i Stockholm. Klokken 19.35 varslet VG først at meglingen avsluttes for dagen, uten at partene har kommet til noen løsning.
– Jeg skal ikke gå inn og kommentere hva som har skjedd i dag. Vi skal møtes igjen i morgen tidlig, og det er en grunn til at vi fortsetter å jobbe i morgen, sier den norske riksmegleren Mats Wilhelm Ruland til DN etter å ha forlatt bygget.
SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs sier til DN etter at dagens megling var avsluttet:
– Jeg kan ikke uttale meg om det som foregår i meglingen, men det er jo en grunn til at partene har sittet så lenge som de har gjort.
Partene har meglet i nærmere ti timer, og har derfor valgt å fortsette i morgen klokken 09, sier Hernæs.
– Jeg har en forhåpning om at man skal finne en løsning.
– Er det noe mer sannsynlig med en løsning nå enn i morges?
– Vi går inn i denne forhandlingen med et ønske om å finne en løsning, og på et tidspunkt må det komme en løsning. Men det er komplekse ting vi sitter og diskuterer, så det må bare ta den tiden det tar.
Noe av det partene har jobbet med onsdag, er å se om det SAS og pilotene ble enige om før de gikk fra hverandre, fortsatt ligger på bordet, forteller Hernæs.
– Må respektere tariffavtalene
Da møtene var over kom først pilotkorpset ut fra lokalene i Stockholm, og møtte et stort pressekorps.
– Det er mye som står på spill så det er ingen enkel oppgave, men vi er her for å løse det, sier Roger Klokset i Norske SAS-flyveres forening (NSF).
– Hva er de sentrale stridstemaene nå?
– Fra vår side så handler det rett og slett om at SAS må respektere tariffavtalene våre, og at SAS-fly skal flys av SAS-piloter. Også har vi noen hundre oppsagte som står ute på gaten som vi må få orden på. For SAS sin del handler det selvfølgelig om besparelser i et spareprogram der man skal tiltrekke seg investorer, svarer Klokset.
På spørsmål om Klokset er optimistisk til at partene finner en løsning, svarer han:
– Jeg er realist, men optimistisk i den forstand at vi er her for å finne en løsning. Vi har hele tiden vært veldig tydelige på hva som skal til og at nøkkelen ligger hos SAS-ledelsen. Det er de som bestemmer om vi går ut med en løsning eller ikke.
Chartergigant krever langsiktig løsning
Parallelt med forhandlingene øker chartergiganten Apollo presset på partene. Apollo har fortsatt tusenvis av strandede reisende i utlandet.
Nå krever Apollo at partene kommer frem til en langsiktig løsning, skriver Dagens Industri. Avisen skrev at Apollo dermed truet med å avslutte samarbeidet, men Apollo skriver til VG at det ikke stemmer.
«Hvis de vil at kundene våre skal fortsette å like dem, må det skje en endring», sier Apollos kommunikasjonssjef Sandra Miller Kinge til Dagens Industri.
I mars i år ble det kjent gjennom en pressemelding at SAS og Apollo har signert avtaler om charterproduksjon sommeren 2022, til en verdi av drøyt en milliard svenske kroner bare i år. Avtalen er egentlig større enn det: Foreløpig samarbeidsavtale har en ramme på tre år, med mulighet for ytterligere to års forlengelse til 2026.
Håper på løsning
Tidlig på onsdagen var partene forsiktige optimister.
– Vi forventer at vi kan få løst det og avsluttet streiken. Det er derfor vi er her, sa leder Roger Klokset i NSF.
Han ankom Näringslivets Hus i den svenske hovedstaden like etter klokken 09.00.
På spørsmål om hva som få til for å få en løsning, sa han:
– Det er to ting som må til. Det er at SAS respekterer tariffavtalene våre og gjeninntredelsesretten til våre oppsagte og at de kommer med realistiske sparekrav på pilotene i SAS Forward.
Videre sa Klokset at det alltid er mulighet for å finne en løsning på konflikten.
– Vi holder på til vi finner en løsning eller må konstatere at det ikke er mulig å finne en løsning, sa han.
Like etterpå ankom Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene i Parat.
– Vi møter opp her, så får vi bare se. Det er SAS som har invitert oss, og vi tar det derfra. Jeg har ingen formening om hva de kommer med, for de har ikke indikert noe, så vi får vente og se, sa han.
Skogvang hadde ingen formening om hvor lenge forhandlingene vil vare onsdag.
– Det kan ta tid og det kan gå raskt.
Han trodde ikke det blir aktuelt å sitte like lenge i forhandlinger som sist gang.
– Det tror jeg neppe, men så lenge som vi satt da var jo ukevis. Det er neppe aktuelt, sa han.
Henrik Thyregod, leder for Dansk Pilotforening hadde ingen forhåpninger på vei inn til meglingen.
– Etter hendelsene forrige uke har jeg ingen forhåpninger.
– Hvordan er stemningen mellom dere og SAS?
– Jeg har ikke snakket med dem, så det er vanskelig å vurdere. Den er vel som den pleier.
Ordknapp
SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs var ordknapp på vei inn til Näringslivets Hus.
I en tekstmelding til NTB skriver SAS' pressekontakt Tonje Sund at selskapet ønsker maksimalt med ro rundt prosessen, og at SAS ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.
SAS-sjef Anko van der Werff var også på plass i Näringslivets Hus onsdag, men kom ikke ut for å møte pressen.
Streik i ti dager
Det var en optimistisk riksmegler som møtte opp litt over 09.30 onsdag morgen.
– Jeg er alltid optimist, det må du være i denne jobben, sa Mats Wilhelm Ruland, og konstaterte at det nå sto på partenes villighet til å forhandle.
Allerede tirsdag hadde riksmekleren møter i Näringslivets Hus i Stockholm. Han ville ikke svare på hva som skjedde i møtene.
– Det er taushetsplikt om alt som skjer i de møtene, så det kan jeg ikke si noe om. Det er straffbart å uttale seg om innhold i møter, så det er ikke mulig å kommentere og jeg vil heller ikke kommentere hvem jeg har hatt møter med, sa Ruland.
– Jeg håper at jeg får reist hjem igjen om ikke altfor lang tid, sa han da DN møtte ham på Gardermoen tirsdag.
– Kan du se for deg at partene kommer til et kompromiss?
– Det er derfor vi er her. Partene har signalisert at de ønsker å snakke sammen, og jeg tar det som positivt. Så får vi som det er mulig, det vet vi ikke ennå.
Riksmekleren ville ikke kommentere konkret på hva det er som gjør at partene står langt fra hverandre.
– Det er en totalitet som må løses, og det er mange spørsmål som ikke er løst.
Streiken blant mer enn 900 SAS-piloter fortsatte onsdag på den tiende dagen. Rundt 30.000 passasjerer rammes daglig i det som skulle ha vært den definitive høysesongen for selskapet.
SAS har tidligere sagt at streiken koster selskapet anslagsvis 100 til 130 millioner svenske kroner om dagen.
Så langt onsdag er 158 SAS-flyvninger til og fra Norge blitt kansellert, melder NTB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.