SAS-sjef Rickard Gustafson kunne følge opp et milliardoverskudd – det beste på over 20 år i selskapet – med å lansere en bonuspott for de ansatte på 100 millioner svenske kroner denne uken. Det er uvanlig kost i et selskap der samtalene mellom ledelsen og de ansatte i mange år har handlet om å kutte i lønn, ansattgoder og pensjoner for å møte en intens konkurranse.

– Jeg er veldig glad for at styret har besluttet at vi får sette av summen til de ansatte, sier Gustafson til DN.

Bonusen har imidlertid ingen garanti.

Den blir først utbetalt om et års tid, og før den tid må det innfris to forutsetninger: Den ene er knyttet til den økonomiske utviklingen i SAS og den andre handler om at det ikke oppstår noe «ekstraordinært» som er vesentlig for selskapets utvikling.

Pilotene skal til våren gjennom krevende forhandlinger om tariffavtale, og i verste fall kan en kostbar streik ramme bonusen som skal fordeles på alle ansatte i selskapet.

Betales om ett år

SAS hadde ved forrige årsskifte cirka 10.300 ansatte og bonusen tilsvarer i snitt 9700 svenske kroner (9200 norske kroner) før skatt per medarbeider. Fordelingen er ikke kjent – og fordi arbeidsbelastning og lønn varierer mye, kan det hende at noen får mer og andre får mindre.

SAS-sjef Rickard Gustafson er glad for å sette til side penger for en bonus – og forbereder vårens forhandlinger med pilotene.
SAS-sjef Rickard Gustafson er glad for å sette til side penger for en bonus – og forbereder vårens forhandlinger med pilotene. (Foto: Mikaela Berg)

Gustafson begrunner bonusen med både forhandlinger som har krevd mye av piloter, kabinpersonale og bakkemannskap i flere runder – og den krevende sommeren med dårlig planlegging av trafikken og mange kanselleringer.

– Medarbeiderne har bidratt på forbilledlig måte, har måttet godta radikale inngrep i egne vilkår og pensjoner – og samtidig klart å styrke tilbudet overfor kundene. Kundemøtene er et av våre fortrinn, og i sommer bidro de ansatte på en imponerende måte, sier Gustafson, og legger til:

– I et år når SAS tjener litt penger, tror jeg det er viktig at man føler det var verdt innsatsen og investeringene i fremtiden. At man får ta del i det, er stimulerende.

– Når kommer pengene på konto?

– I slutten av 2019, sier Gustafson.

Det betyr at regnskapsåret frem mot oktober neste år skal avsluttes først – og ledelsen tror det blir vanskeligere å opprettholde samme lønnsomhet fremover.

Snart tøffe forhandlinger

Leder Christian Laulund i Norske SAS-flyveres forening, én av fire pilotforeninger i SAS, er avventende.

– Det er selvfølgelig positivt at SAS ønsker å gi de ansatte en påskjønnelse etter gode resultater, men så vidt vi forstår ligger det noen forutsetninger for utbetaling, sier Laulund.

Pilotene meldte tidligere i år at de sier opp en treårig kollektivavtale før tiden, og den utløper derfor 31. mars neste år. Det betyr at partene igjen møtes til krevende forhandlinger om lønn og arbeidstid om noen måneder.

– En bonus vil ikke påvirke forhandlingene. Det er selvsagt utelukket at vi skal betale tilbake for en engangsutbetaling som dette, sier Laulund.

Selskapet vil ikke svare på om en eventuell konflikt kan påvirke bonusen til samtlige ansatte. En lignende konflikt i Sverige for to år siden kostet SAS 150 millioner kroner på fem dager og i fjor høst ble noen få norske piloter tatt ut i streik.

På spørsmål til Gustafson om han tror bonusen vil virke positivt på forhandlingene neste år, sier han:

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det er andre årsaker til dette, og jeg synes det er veldig hyggelig at vi får gi en påskjønnelse til medarbeiderne.

«Har kjempet hardt»

Leder Pål Røine i Norsk Kabinforening, én av to norske kabinforeninger i SAS, sier nyheten om bonusen ses på som en klapp på skulderen etter kaoset sist sommer.

– De fleste ser utelukkende positivt på at selskapet gjør dette som en gest etter en veldig spesiell situasjon i sommer. Mange har kjempet hardt og solgt fridager for å få flyene til å gå i rute, sier Røine.

På spørsmål om hvilke forhold som kan velte bonusen, sier Røine:

– Vi vet at det er noen vilkår som må innfris, men det er for tidlig å si noe om. Det blir klart mot slutten av denne uken.

De kabinansattes tariffavtale varer frem til våren 2020. I tillegg har de utenom vanlige forhandlinger godtatt mer fleksible arbeidstidsvilkår sist sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Et av de siste landene i verden får internett
Torsdag 6. desember 2018 blir en stor dag for mange cubanere.
00:34
Publisert: