SAS har sendt ut en børsmelding der selskapet sier det vil redusere antall ansatte med cirka 5000 årsverk, og antakeligvis enda flere målt i antall ansatte.

Selskapet venter at etterspørselen etter flyreiser vil være svært lav i resten av 2020, og det vil ta flere år før etterspørselen er tilbake til nivået før krisen. Derfor begynner selskapet allerede nå med tiltak for å ta ned arbeidsstyrken med inntil 5000 heltidsstillinger.

Antallet stillinger er fordelt slik:

  • 1900 stillinger i Sverige.
  • 1300 stillinger i Norge.
  • 1700 stillinger i Danmark.

Norge er det klart største innenriksmarkedet til SAS, mens det største knutepunktet for internasjonal trafikk ligger i København.

SAS hadde ved utgangen av januar totalt 10.364 heltidsstillinger.

Pilotleder: «En svart dag»

– Dette er en svart dag for skandinavisk luftfart, sier Christian Laulund, leder i SAS Pilot Group (SPG).

Christian Laulund, leder i SAS Pilot Group.
Christian Laulund, leder i SAS Pilot Group. (Foto: SPG)

SPG er en sammenslutning av fire pilotforeninger i tre skandinaviske land.

– Denne nyheten understreker alvoret i bransjen, hvor rundt er fem millioner arbeidsplasser i Europa er berørt. Det er en krise vi ikke har sett maken til.

– Hva betyr dette for ansattegruppene i SAS?

– Min spontane reaksjon er at jeg tenker på de kollegene som er bekymret for fremtiden og jobben sin. SAS har bedt oss om å stille til forhandlinger om hvordan overtalligheten kan løses, i løpet av de nærmeste ukene. Vi skal bidra til konstruktive løsninger for å komme gjennom krisen, sier Laulund.

Leder Nina Pedersen i Norsk Kabinforening sier dette om oppsigelsene:

– Dette er trist. Det blir tungt for medlemmer å vente på nærmere informasjon om hvem dette vil ramme. Vi håper på konstruktive samtaler med SAS slik at færrest mulig må gå.

– Var dette et nødvendig tiltak?

– Vi forstår at det må gjøres tiltak for å redde SAS. Det føles som om hele verdens flyselskaper sliter. Vi får bare håpe at det tar seg raskere opp enn det ser ut til i dag, og at dette bare er midlertidig, sier Pedersen.

Pilotleder Laulund har en klar oppfordring til SAS-sjef Rickard Gustafson:

– Vi har en forventning om at de kollektive løsningene vi klarer å finne, er skandinaviske løsninger også i fremtiden. Vårt mål er å bidra til å få SAS «over kneika», og da ønsker vi at de skandinaviske arbeidsplassene som forsvinner først, skal først tilbake i jobb, sier han.

«Må tilpasse kostnadene»

Årsaken til at beskjeden kommer nå, er at de ansatte har en oppsigelsestid på cirka seks måneder i snitt.

SAS-sjef Rickard Gustafson sier i en melding at selskapet må møte en ny virkelighet som vil påvirke industrien i flere år, og at målet er å vende tilbake som et ledende flyselskap i Skandinavia.

– Og å ha en rolle i skandinavisk infrastruktur, som en garantist for nasjonale og internasjonale forbindelser. For å kunne opprettholde denne viktige funksjonen, må vi tilpasse kostnadsnivået til omstendighetene, sier Gustafson.

Har fått svensk og dansk pakke

15. mars kom nyheten om at SAS permitterer mer enn 10.000 ansatte – rundt ni av ti ansatte i selskapet. To dager senere, tirsdag 17. mars, kom beskjeden om at SAS får tilgang til statlige krisepakker i Sverige og Danmark. Totalt er lånegarantiene på tre milliarder svenske kroner for SAS. De to statene er også største eier i SAS, med en samlet eierandel på 29 prosent.

Også i Norge har SAS fått tilgang på 1,5 milliarder kroner gjennom lånegarantier i en statlig krisepakke den 19. mars.

Senere meldte selskapet at totalt rundt 11.000 ansatte er permittert og at 120 personer i Sverige har fått varsel om oppsigelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.