SAS har for alvor begynt å tjene penger igjen og fikk et overskudd før skatt på 2,041 milliarder svenske kroner før skatt i siste regnskapsår – fra november i fjor til oktober i år. Det er det største overskuddet for flyselskapet siden midt på 90-tallet – da det sist gang klarte å levere overskudd på over to milliarder kroner før avreguleringen av bransjen og ny konkurranse fra lavprisaktører satte inn for alvor.
Den gang var SAS også et konglomerat med stor virksomhet innen reiseliv – hoteller og andre deler som senere er solgt ut.
For fjerde kvartal isolert sett – fra august til oktober i år – endte overskuddet før skatt på 809 millioner svenske kroner, sammenlignet med 657 millioner svenske kroner i samme periode i fjor. Omsetningen ble 12,7 milliarder svenske kroner, opp fra 11,6 milliarder svenske kroner i samme periode i fjor.
Omsetningen for helåret endte på 44,7 milliarder svenske kroner.
– For 2017/18 fikk SAS sitt sterkeste resultat på mange år. I linje med utsiktene våre leverte SAS et positivt resultat før skatt og engangsposter for helåret på drøyt 2,1 milliarder svenske kroner. I fjerde kvartal begynte vi imidlertid å kjenne effekten av høyere drivstoffpriser og vi forventer at dette fortsetter inn i 2019, sier konsernsjef Rickard Gustafson i en kommentar.
Venter svake tall i første kvartal neste år
Han påpeker at SAS i tiden fremover kommer til å bli mer påvirket av høyere drivstoffpriser og en svak svensk krone:
– I kombinasjon med en stor kapasitetsøkning på markedet forventer vi at neste år vil bli mer utfordrende, legger SAS-sjefen til.
Konsernet skal fortsette å effektivisere, noe som forventes å gi en resultateffekt på 0,9 milliarder svenske kroner i løpet av 2018/19.
Som et resultat venter SAS økte tap i første kvartal 2018/19 sammenlignet med året før.
SAS venter likevel å få et positivt justert resultat før skatt i regnskapsåret 2018/2019 dersom ikke noe uforutsett inntreffer, påpeker Gustafson.
SAS opplyser at selskapet har sikret 52 prosent av det ventede drivstofforbruket for de neste 12 månedene, per 31. oktober 2018.
Eksponeringen mot dollar er sikret med 43 prosent av forventet dollarunderskudd de neste 12 månedene.
Dyrere på tanken igjen
I tillegg til mangeårige kostnadskutt i SAS, har selskapet fått stor drahjelp av lave drivstoffpriser og en vellykket sikring av drivstoff til fastpris det siste året. Da oljeprisen steg kraftig for cirka ett år siden, hadde SAS sikret nesten hele årets forbruk til gunstige priser. I snitt betalte SAS priser på drivstoff tilsvarende 50–55 dollar fatet i siste regnskapsår.
Fremover vil drivstoffregningen øke. Drøyt halvparten av forbruket ett år frem i tid er sikret med fastpris på prisnivåer opp mot 70 dollar fatet. Denne uken har oljeprisen skutt fart og spotprisen ligget over 60 dollar fatet etter enighet om produksjonskutt mellom Russland og Saudi-Arabia.
Stiger oljeprisen videre, vil det utvilsomt ramme overskuddet i flybransjen. SAS forsøker å få opp prisnivået på billettene.
Billigere finansiering
Før helgen ble preferanseaksjer i SAS, som hadde et fast, årlig utbytte på over ti prosent, kjøpt tilbake for rundt 1,1 milliarder kroner. Den økonomiske utviklingen i SAS har gjort at selskapet i stedet for kan finansiere seg langt billigere i kapitalmarkedet med vanlige obligasjoner og låneinstrumenter.
Det neste året er det forfall på 1,6 milliarder svenske kroner i konvertibel obligasjon.
I tillegg må SAS de neste månedene sikre finansiering for levering av åtte Airbus A350-langdistansefly med levering fra desember 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.