SAS-ledelsen har vært tydelig på at kostnadene for drivstoff vil tynge selskapet i år. I forrige regnskapsår betalte SAS åtte milliarder svenske kroner på å fylle opp tanken. For inneværende år regner selskapet med at regningen blir minst én milliard svenske kroner høyere.

For å forberede seg på oljeprishopp kan flyselskapene kjøpe en stor del av forbruket frem i tid til en forhåndsavtalt pris. Det har SAS gjort så det monner i vinter.

– Vi så i fjor høst at det ble store svingninger i drivstoffprisene og det begynte å bevege seg oppover. Da valgte vi å gjøre mer av det enn vi pleier, sier SAS-sjef Rickard Gustafson til DN.

SAS fikk et underskudd før skatt på rundt en halv milliarder svenske kroner i perioden fra november i fjor til januar i år. Økt underskudd skyldes særlig dyrere drivstoff.

«Låser» prisen på nesten hele forbruket

Nesten hele forbruket de neste månedene er kjøpt til fast pris eller med en makspris – såkalte opsjoner. Men det har en stor kostnad.

Det kan også gi langt høyere kostnader enn nødvendig om oljeprisen faller.

– Er dette en forsikring mot høyere oljepriser?

– Absolutt. Oljeprisen har stor påvirkning og det er vanskelig å kompensere for det i form av økte billettpriser hos kundene våre. Det er viktig å kjøpe den forsikringen vi kan, sier Gustafson.

SAS-sjef Rickard Gustafson sier fastpris på drivstoffet er en forsikring for å hindre at resultatet svinger for mye fremover.
SAS-sjef Rickard Gustafson sier fastpris på drivstoffet er en forsikring for å hindre at resultatet svinger for mye fremover. (Foto: Fartein Rudjord)

I fjor lykkes SAS spesielt godt med å låse prisen på mellom 80 og 90 prosent av forbruket før oljeprisen steg til over 80 dollar fatet på høsten. Det hjalp SAS til et historisk overskudd i fjor.

Vi har en grunnleggende forventning om at prisene kan fortsette å stige.
Torbjørn Wist, finansdirektør i SAS

I vinter stupte oljeprisen mot 50 dollar fatet og SAS har brukt anledningen til å kjøpe enda mer av forbruket til faste priser eller opsjoner. I neste halvår – frem til utgangen av juli – har SAS låst over 96 prosent av forbruket med slike instrumenter. Prisnivået er tilsvarende en oljepris mellom 65 og 75 dollar fatet.

Finansdirektør Torbjørn Wist sier om vurderingene underveis:

– Noen av sikringene er gjort da oljeprisen virkelig var på vei nordover igjen. Vi har en grunnleggende forventning om at prisene kan fortsette å stige.

Internt er målet å bruke slike instrumenter på mellom 40 og 80 prosent av forbruket neste 12 måneder. For neste12 måneder er nivået på 74 prosent. Andelene kjøpt med fast pris (terminer) og opsjoner er omtrent like store over tid.

Gjør det motsatte av Norwegian

Konkurrenten Norwegian har havnet i økonomiske problemer og én av årsakene er oljeprisen: Nesten alt drivstoffet ble kjøpt til vanlige priser før oljeprisen i fjor høst steg kraftig. Til slutt valgte Norwegian å kjøpe en del av forbruket frem i tid til faste priser. Det ga et tap og rammet egenkapitalen før nyttår.

Også SAS har et urealisert tap på over 900 millioner kroner i vinter – i tillegg til underskuddet før skatt – og en stor del av tapet er knyttet til tap på sikring av drivstoff og valuta.

Gustafson erkjenner at «forsikringen» kan bli kostbar:

– Vi lytter til hvor markedet tror det skal gå videre. Ingen har jo svaret. Alle gjør kvalifiserte gjetninger om fremtiden.

Wist peker på faren for en mulig handelskrig mellom USA og Kina og forhandlingene om en ny handelsavtale. USAs president Donald Trump har sagt at tidsfristen 1. mars kan bli utsatt og forklarer det med fremgang i samtalene.

– Hvis handelskrigen blir avsluttet, kan det i seg selv sende oljeprisen oppover, sier Wist.

Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS.
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS. (Foto: Gorm K. Gaare)

SAS får ikke kostnadene videre ned

Kostnadsutviklingen i SAS går feil vei – tross planlagte kostnadskutt på tre milliarder svenske kroner i perioden fra 2017 til 2020. I første kvartal steg kostnad per setekilometer med nær én prosent fra året før, om drivstoff holdes utenfor regnestykket.

Gustafson kan ikke si når kostnadene skal falle igjen:

– Vi har en ganske høy kostnadsinflasjon fordi store deler av flybransjen består av oligopoler – også innen vedlikehold av motorer og fly. Det er en sterk prisøkning innebygd og vi sliter med å motvirke det på andre måter. På sikt jobber vi for å senke kostnadsnivået.

Oligopol er en markedsform der markedet er dominert av noen få tilbydere – en mellomting mellom monopol og full konkurranse.

SAS har lykkes i større grad enn konkurrenten Norwegian med å ta seg bedre betalt av passasjerene mens oljeprisen har steget. De siste månedene har inntektsnivået steget, mens valutakurser har jobbet imot selskapet og redusert mye av oppgangen.

Om Norwegians planer for å vokse mindre, sier Gustafson:

– Det er bra om det blir en større balanse i markedet. Det er foreløpig noe Norwegian har sagt, og vi får vente og se hva de gjør.

– Du tar det ikke for gitt at Norwegian kutter?

– Jeg har stor respekt for alle konkurrenter. Men jeg agerer først når jeg ser hva som faktisk skjer, sier Gustafson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gledet seg veldig til denne skoen – helt til han fant ut hvor lang tid det tok å designe klossen
- Men jeg kjøpte den, jeg.
02:34
Publisert: